Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


H. Clark: „Moterys nudirba tris ketvirtadalius pasaulio neapmokamo darbo“
Ugnė Litvinaitė
(Fotobanko nuotr.).

„Aš visada sakiau, kad nenoriu ir nesitikiu, jog kas nors už mane balsuos dėl to, jog esu moteris. Tačiau tikiuosi, kad jie nesirinks nebalsuoti, nes esu moteris“, – buvusios Naujosios Zelandijos premjerės ir Jungtinių Tautų vystymo programos vadovės Helen Clark frazė, ištarta 2016 m. Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus rinkimų kampanijos metu, apibūdina jos požiūrį į lyčių lygybę. IQ apžvalgininkei Ugnei Litvinaitei ji pasakojo, kuo skiriasi teisinis neutralumas ir realios moterų galimybės bei kas svarbu siekiant kitų tvarios plėtros tikslų.

– Lyčių lygybė yra vienas iš JT tikslų, tam daug dėmesio skiria ir ES. Visgi Lietuvos politikos lauke bendrai vyrauja nusiteikimas laikytis neutralumo lyties atžvilgiu. Koks jūsų požiūris, ar pozityvi diskriminacija reikalinga?

– Lygybės įtvirtinimas teisėje yra labai svarbus, tiesiog būtinas. Tačiau dauguma šalių tai padariusios turės ir, sakykime, lydinčiąsias, papildomas politikos priemones, užtikrinančias lygių galimybių užtikrinimą.

Reikėtų suprasti, kad moterims kyla daug specifinių iššūkių. Siekdamos išsilavinimo, finansinio stabilumo, derindamos karjerą ir šeimą jos turi įveikti papildomas kliūtis, ir sprendimų priėmėjai turėtų peržiūrėti, kaip veikia sistemos – ar jos padeda, ar kuria naujus barjerus.

2018 11 13 12:31
Spausdinti