Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


F. Fu-Te Liao: „Kinija nėra tokia stipri, kaip daugeliui atrodo“
Antanas Manstavičius
(Orintos Gerikaitės nuotr.).

Prieš septynis dešimtmečius nuo Kinijos atskilęs Taivanas stokoja tarptautinio pripažinimo, tačiau jau spėjo tapti stipria ir klestinčia demokratine šalimi. Taivano fondo demokratijai (TFD) prezidentas Fordas Fu-Te Liao žurnalistui Antanui Manstavičiui papasakojo, kas padeda šiai laisvės salai išlikti.

– Konferencija, kurioje dalyvavote, iš pradžių turėjo vykti Seime, tačiau to nepageidavo Lietuvos parlamento vadovybė. Ar dažnai pasijuntate nepageidaujamas dėl savo veiklos?

– Esu pageidaujamas visame pasaulyje, išskyrus Kiniją. Nes mes dirbame žmogaus teisių ir demokratijos srityje. Daugelis šalių, kurioms brangios žmogaus teisės ir demokratija, mane noriai priima dalyvauti įvairiuose renginiuose. Galiu laisvai vykti beveik į visas valstybes, tik ne į Kiniją.

Kalbant apie Taivaną, pastaraisiais metais dvi ar trys šalys nutraukė su mumis ryšius dėl Kinijos spaudimo. Spaudimą nuolat juntame. Iš tiesų Kinija reikalauja, kad kitos šalys nepalaikytų formalių diplomatinių ryšių su Taivanu. Tačiau vis daugiau valstybių užmezga bendromis vertybėmis grįstus santykius. Vis daugiau šalių, ne tik Japonija ar JAV, dirba išvien su Taivanu. Tai daro ir Europos valstybės – ypač žmogaus teisių ir demokratijos srityje.

2019 09 04 03:05
Spausdinti