Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


E. Walshas: „Pavojinga, kai neefektyvūs gamintojai daro įtaką politinei sistemai“
Gytis Kapsevičius
Eamonnas Walshas.

Nors Airija vis dar yra puikus pavyzdys, kaip mažai šaliai suklestėti, Lietuvai pavyks pasinaudoti ne visomis jos pamokomis, mano finansų ekspertas, BMI verslo mokyklos lektorius Eamonnas Walshas. Pokalbyje su IQ apžvalgininku Gyčiu Kapsevičiumi jis atskleidė savo požiūrį į smulkiojo žemės ūkio ateitį, populizmą ir mokesčių lengvatas.

– Susidaro įspūdis, kad tiek Lietuvoje, tiek kitur pasaulyje ekonomikos sektorius tampa vis labiau koncentruotas. Ar matote galimybių smulkiesiems keisti šį žemėlapį, lengviau įsilieti į rinką ir konkuruoti?

– Kai kuriuose versluose didelė koncentracija būtina, tarkime, aviacijoje. Čia vienam lėktuvo modeliui sukurti reikia daug investicijų, pačioje rinkoje irgi daug iššūkių.

Kalbant apie paprastesnes sritis, kurios tokių didelių investicijų nereikalauja, šią situaciją matau labiau iš finansinės nei antimonopolinės perspektyvos. Kai egzistuoja monopolis, dominuojanti įmonė labai daug uždirba, tarkime, kaip „Boeing“ prieš 40 metų, tačiau tai tik paskatina kitus žaidėjus įeiti į rinką.

2019 07 01 04:06
Spausdinti