Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


5G
Švedija neketina drausti „Huawei“ dalyvauti 5G ryšio diegime
IQ

Gegužės pabaigoje Švedijoje 5G ryšio paslaugas pristatė du mobiliojo ryšio operatoriai – „Tele2“ ir „Telia“. Kitas ryšio tiekėjas „Tre Sweden“ paskelbė, kad šią paslaugą pradės tiekti birželio mėnesį.

Įrenginėdama tinklą, „Telia“ bendradarbiauja su vietine įmone „Ericsson“, kai jos konkurentė „Tele2“ teigia naudojanti platų tiekėjų spektrą, įskaitant Kinijos bendrovę „Huawei“. Švedijos „Tele2“ tinklo vadovas Björnas Lindbergas teigė, kad būtent diversifikuoti tiekėjai, įskaitant jau minėtą „Ericsson“, „Huawei“ ir „Nokia“, leidžia kokybiškiau įgyvendinti šio tinklo veikimą.

Vis dėlto, „Huawei“ įsitraukimas į šalių 5G ryšio technologijos tinklus jau senokai tapęs diskusijų objektu. Kai kurios Vakarų šalys baiminasi šios Kinijos mobiliųjų technologijų gigantės dalyvavimo dėl potencialių šnipinėjimo galimybių, kuriomis galėtų pasinaudoti Kinijos valdžia. JAV netgi uždraudė vietinėms bendrovėms tiekti technologijas ir programinę įrangą šiai Kinijos gamintojai. Kita vertus, „Huawei“ yra JAV ir Kinijos prekybos karo bei kovos dėl galios pasaulyje įkaitė.

Švedija laikosi kitokios pozicijos, nei nroėtų JAV. Šalies Energetikos ir skaitmeninės plėtros ministras Andersas Ygemanas teigia nematantis jokių problemų, kad „Tele2“ naudojasi „Huawei“ paslaugomis.

„Jei naudojatės 4G, jūs tai greičiausiai darote jau šiandien, juk ši bendrovė tiekia nemažai įrangos. Klausimas, kur pats operatorius nuspręs panaudoti skirtingus komponentus, atsižvelgdamas į tai, kokio saugumo lygmens tai reikalauja. Šie klausimai turėtų būti užduodami būtent ryšio operatoriui“, – kalbėjo jis Švedijos naujienų agentūrai TT.

Saugumo reikalavimai belaidžiams tinklams, įskaitant licencijas 5G, buvo sugriežtinti ir atsakingos valstybės institucijos gali sustabdyti tų operatorių veiklą, kurie netinkamai įvertina saugumo rizikas.

„Švedijos įstatymai nenutaikyti į konkretų tiekėją ar šalį. 5G tinkle bus daugybė skirtingų komponentų, lygiai taip pat kaip ir šiandien yra daugybė komponentų 4G tinkle, kuriuos taip pat tiekia didžiosios pasaulio įmonės. Ryšio operatoriai turi įrodyti, kad jie yra saugūs ir patikimi“,– sakė A. Ygemanas, kartu Švedijos taikomą tvarką pavadindamas griežčiausia Europoje.

2020 06 05 12:33
Spausdinti