Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
Norvegijoje pradedama naudoti koronaviruso sekimo programėlė
BNS
Pixabay

Norvegija, viena pirmųjų Europos valstybių, pradėjusių švelninti karantino suvaržymus, pradeda naudoti išmaniųjų telefonų sekimo programėlę, kuria siekiama neleisti sugrįžti mirtinai pavojingam koronavirusui.

Programėlė „Smittestop“ („Stop infekcijai“) šioje Šiaurės šalyje buvo sukurta siekiant pateikti sveikatos apsaugos pareigūnams tikslesnį COVID-19 plitimo vaizdą ir pranešti vartotojams, ar jie turėjo kontaktų su užkratu.

„Kad grįžtume į normalesnį gyvenimą ir toliau kontroliuotume virusą, visi turime stengtis ir naudotis šia programėle. Jei nesuvaldysime epidemijos, vėl turėsime griežtinti suvaržymus“, – sakė premjerė Erna Solberg.

Programėlės naudojimas nėra privalomas; ji yra nemokama.

Vartotojams bus pranešta, jei arti jų (mažiau nei 2 m atstumu) ir ilgiau kaip 15 min. yra užsikrėtęs asmuo, bet tas asmuo nebus identifikuojamas. Vartotojo judėjimas bus registruojamas, kad pareigūnai galėtų vertinti suvaržymų švelninimo efektyvumą ir tai, ar reikia kokių nors naujų priemonių.

Nepaisant susirūpinimo privatumu, duomenų rinkimas yra centralizuotas, bet vartotojai liks anonimai, o informacija apie juos bus automatiškai sunaikinama po 30 dienų.

Sveikatos apsaugos ministras Bentas Hoie  sakė, kad programėlė atitinka Europos duomenų apsaugos taisykles.

Tuo pačiu metu Norvegija didina testavimo apimtis nuo dabartinių 30 tūkst. testų per savaitę iki 100 tūkst. testų per savaitę šio mėnesio pabaigoje.

Oslas praėjusią savaitę paskelbė, kad palaipsniui ima švelninti griežtus karantino suvaržymus ir kad balandžio 27 dieną turi būti atnaujintas mokyklų darbas.

Ketvirtadienį Norvegijoje buvo 6566 patvirtinti COVID-19 atvejai ir 130 mirties atvejų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 17 11:04
Spausdinti