Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


KOSMOSO TYRINĖJIMAI
NASA paleido marsaeigį „Perseverance“, ieškos gyvybės pėdsakų
BNS
Scanpix
„Perseverance“ marsaeigis.

Naujausias NASA marsaeigis „Perseverance“ ketvirtadienį buvo pasiųstas į kosmosą astrobiologijos misijos, per kurią ieškos senovinės mikrobų gyvybės pėdsakų, ir pirmą kartą valdys sraigtasparnį droną kitoje planetoje.

Paleidimas įvyko apie 7 val. 50 min. vietos (14 val. 50 min. Lietuvos) laiku iš Floridoje esančio Kanaveralo kyšulio raketa „United Launch Alliance Atlas V“.

Jei viskas vyks pagal planą, „Perseverance“ pasieks Raudonąją planetą 2021 metų vasario 18 dieną, ir taps penktuoju tokią kelionę įveikusiu marsaeigiu nuo 1997 metų.

Visi šie aparatai iki šiol buvo amerikietiški. Kinija praėjusią savaitę paleido savo pirmąjį marsaeigį, kuris turėtų pasiekti savo galutinį tikslą iki kitų metų gegužės.

Iki kitų metų Marse galėtų veikti iš karto trys marsaeigiai, įskaitant NASA pasiųstą „Curiosity“, kuris nuo savo nutūpimo 2012 metais įveikė Raudonojoje planetoje 23 kilometrus.

„Be abejo, tai iššūkis. Kitaip ir nepasakytum“, – trečiadienį prieš startą sakė NASA vadovas Jimas Bridenstine'as.

„Nepaisant to, mes žinome, kaip atlikti nusileidimą Marse – mes tai jau esame padarę aštuonis kartus. Šis bus devintas“, – pridūrė jis, turėdamas omeny visas ankstesnes panašias misijas.

„Perseverance“, kuris buvo sukurtas Kalifornijoje įsikūrusioje legendinėje Reaktyvinio judėjimo laboratorijoje, yra patobulintas „Curiosity“ modelis.

Jis yra greitesnis, turi tvirtesnius šešis ratus, daugiau skaičiavimo galios ir gali savarankiškai judėti 200 m per dieną.

Toną sveriantis nedidelio visureigio dydžio aparatas turi 19 vaizdo kamerų ir du mikrofonus, kurie, kaip tikisi mokslininkai, leis pirmąkart įrašyti Marso garsus.

Naujasis marsaeigis taip pat turi 2 m ilgio robotizuotą ranką, o energiją jam tiekia nedidelis atominis generatorius.

Nusileidus aparatui, NASA aktyvuos „Ingenuity Mars Helicopter“ – 1,8 kg sveriantį orlaivį, mėginsiantį skrieti Marso atmosferoje.

Pagrindinė „Perseverance“ užduotis bus ieškoti įrodymų, kad planetoje galėjo egzistuoti senovinės gyvybės formų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 30 17:38
Spausdinti