Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„FACEBOOK“
Kova su netikromis naujienomis: didžiausias socialinis tinklas kuria turinio priežiūros valdybą
Kotryna Tamkutė
Pixabay
Mobiliojo telefono ikonos.

Bendrovė „Facebook“ žingsnis po žingsnio artėja prie planų sukurti savarankišką turinio priežiūros valdybą. 

Nepriklausomų ekspertų grupė, kurią galiausiai sudarys 40 žmonių, turės teisę peržiūrėti bendrovės priimamus sprendimus dėl jos socialiniuose tinkluose pasirodančio turinio. Šiuo metu, kaip skelbia britų savaitraštis „The Economist“, daugiausiai dėmesio yra skiriama valdybos veiklos įstatams kurti. 

Tokio pobūdžio valdybą buvo nuspręsta įsteigti reaguojat į teiginius dėl didėjančio socialinio tinklo įtakos ir dėl per didelės kontrolės, susijusios su tuo, ką vartotojai gali skelbti ir ko negali. 

Turinio kontrolės taryba nenustatys „Facebook“ politikos, tačiau tikimasi, padės spręsti ginčytinus klausimus. Jos sprendimai, teigiama, bus viršesni už paties bendrovės įkūrėjo ir vadovo Marko Zuckerbergo. 

„Facebook“ pirmą kartą paskelbė apie planus sudaryti tarybą 2018 m. lapkritį, beveik po metų buvo paskelbta vadinamoji „Facebook“ priežiūros valdybos chartija.  Joje numatyti valdybos veiklos principai, ryšiai su socialiniu tinklu, administraciniai aspektai. 

Valdybos veiklai numatyta skirti 130 mln. JAV dolerių. Tikimasi, kad tai padengs tarybos šešerių metų veiklos išlaidas, įskaitant jos narių atlyginimus, biuro patalpų nuomą ir kitų darbuotojų paslaugų apmokėjimą.

Tačiau, kas sudarys nepriklausomą turinio priežiūros valdybą, vis dar nėra aišku. Tikimasi, kad pirmuosius 15–20 jos narių „Facebook“ paskelbs ne anksčiau vasario mėnesio. 

Tikimasi, kad pirmuosius 15–20 jos narių „Facebook“ paskelbs ne anksčiau vasario mėnesio. 

Bendrovės valdysenos ir tarptautinių ryšių vadovas Brantas Harris naujienų agentūrai „Reuters“ yra sakęs, kad tarp būsimų valdybos narių bus ir buvę valstybių vadovai, ir Nobelio premijos laureatai, ir socialinio tinklo grupių moderatoriai, ir įvairaus lygio teisininkai. 

Planų pristatyti nepriklausomą priežiūros valdybą kritikai sako, kad tokia bendrovės pasirinkta taktika labiau primena norą apsiginti prieš vyriausybių visame pasaulyje jai žeriamus priekaištus ir atstovėti savo poziciją prieš planuojamus priimti reguliavimus asmens duomenų apsaugos srityse. 

Nepaisant to, kad lėšų, kurias naujam organui kurti tikisi skirti „Facebook“, rodo apie rimtus bendrovės įsipareigojimus, savo susirūpinimą žmogaus teisių pažeidimais, neapykantos kurstymu dar turės įrodyti. 


2020 01 28 10:51
Spausdinti