Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


MOTERYS SKAITMENINĖJE EROJE
Ieškokite moters: technologijų sektorius neišnaudoja daugybės talentų
Liepa Žeromskaitė
Twenty20

Informacinės ir komunikacijų technologijos tampa bene svarbiausiomis verslui ir valstybėms, tačiau šioje srityje išnaudojama tik kiek daugiau nei pusė darbo jėgos ir talentų. Apie tai buvo diskutuota Kinijos kompanijos „Huawei“ surengtoje jau trečioje konferencijoje „Moterys skaitmeninėje eroje“ („Women in the Digital Era“).

„Huawei“ duomenimis, iš technologijų sektoriuje dirbančių dešimties asmenų tik dvi yra moterys. Konferencijoje didžiausias dėmesys buvo skirtas Suomijos pavyzdžiui, nes šios šalies, kaip ir kitų Šiaurės Europos valstybių, patirtis lyčių lygybės klausimais yra išskirtinė.

Konferencijoje dalyvavo Europos Parlamento (EP) narė Henna Virkkunen, Europos Komisijos (EK) Lygybės darbo grupės narė Lucia Klestincova, nevyriausybinės organizacijos „Inklusiiv“, kovojančios už įvairovę ir visuomenės įtraukimą, įkūrėja Katja Toropainen ir Helsinkio universiteto kancleris Kaarle Hämeris. Diskusiją moderavo Berta Herrero, „Huawei“ atstovė spaudai.

Suomija dar 1906 m. suteikė moterims teisę balsuoti, o šiandien yra pirmajame trejetuke pagal Europos Sąjungos lyčių lygybės indeksą. Kaip pažymėjo EP narė H. Virkkunen, to priežastis – ilgametės tradicijos ir švietimas. Vis dėlto Suomija taip pat susiduria su tam tikrais iššūkiais, pavyzdžiui, moterys statistiškai yra labiau išsilavinusios nei vyrai, tačiau vis dar nedrįsta užimti „nemoteriškų“ darbų. Pasak EP narės, tai būtina keisti, nes tik tada bus galima išnaudoti ne 50, o 100 proc. talento: „Moterys turi būti įtrauktos. Skaitmeninės technologijos bus visur ir jas naudosime visi, todėl jas kurti turi skirtingos aplinkos žmonės“.

EK atstovė L. Klestincova skatino pamatyti COVID-19 pandemiją vertinti kaip dar vieną galimybę. Ši krizė parodė, kad Europos Sąjunga gali iš jos išlipti glaudesnė ir tvaresnė. „Suteikti moterims galimybę siekti karjeros technologijų sektoriuje yra pagrindinis tokios visuomenės ingredientas“,– sakė L. Klestincova. Kovo mėnesį EK patvirtino Lyčių lygybės strategiją 2020– 2025 m., pagal kurią siekiama mažinti smurtą lyties pagrindu, naikinti lyčių stereotipus, mažinti atlyginimų skirtumą tarp vyrų ir moterų bei skatinti vienodą įsitraukimą į skirtingus darbo rinkos sektorius.

Helsinkio universiteto kancleris K. Hämeris teigė, kad moterys rečiau renkasi technologijų sritį, nes joms stinga pasitikėjimo savimi, jos nuvertina savo talentus. „Moderni visuomenė remiasi į švietimą ir žinias, o lyčių lygybė ir įvairovė veda prie geresnės visuomenės. Kai išnaudojame kiekvieno individo pajėgumą, kuriame sau šviesesnę ateitį“,– teigė kancleris.

K. Toropainen kalbėjo apie rinkoje egzistuojančius stereotipus. Švedijoje atliktos apklausos duomenimis, investuotojai dažniausiai renkasi vyrų įkurtus startuolius, kadangi vyrai matomi kaip pilni potencialo ir patirties, o moterys – kaip jaunos ir nepatyrusios. Ji pabrėžė, kad svarbiausia pakeisti įmonių vadovų požiūrį, kurie daugiausia lemia, ar pavyks įtraukti moteris į technologijų sektorių. 

2020 06 18 19:39
Spausdinti