Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TECHNOLOGIJOS
„Huawei“ sureagavo į VSD ataskaitą
IQ
Pixabay

Reaguodama į antradienį Valstybės saugumo departamento ir karinės žvalgybos paskelbtą grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitoje esančius teiginius, bendrovė „Huawei“ pareiškė, kad jos technologijos nekelia grėsmės saugumui ir kad įmonė yra pasirengusi „argumentuotam dialogui“ su visais partneriais, įskaitant ir Lietuvą. 

„Huawei“ Europoje veikia jau beveik 20 metų ir per šį laikotarpį bendrovė ne vieną kartą įrodė, kad rūpinasi kibernetiniu saugumu bei laikosi tarptautinio šios srities reguliavimo. „Huawei“ yra privati bendrovė, turinti aiškiai apibrėžtą valdymo struktūrą – visa įmonės nuosavybė priklauso darbuotojams. Jokios vyriausybės įstaigos ar išorinės organizacijos neturi „Huawei“ akcijų ir niekaip bendrovės nekontroliuoja“, ­­– teigiama „Huawei“ redakcijai atsiųstame komentare. 

Jame sakoma, kad bendrovė kruopščiai laikosi kiekvienos šalies, kurioje veikia, įstatymų bei siekia toliau bendradarbiauti su Europos vyriausybėmis kuriant bendrus 5G saugumo standartus. „Mes turime neprilygstamą griežtą kibernetinio saugumo užtikrinimo sistemą. Pernai Briuselyje atidarėme „Cybersecurity“ kibernetinio saugumo skaidrumo centrą, kuriame vyriausybės, standartų institucijos ir partneriai gali apsilankyti ir sužinoti apie mūsų veiklą bei taikomus techninius procesus“, ­­– teigia Kinijos įmonė.

Antradienį paskelbtame grėsmių vertinime „Huawei“ tiesiogiai nebuvo minima, tačiau ataskaitoje nurodoma, jog 5G technologijų vystymas gali tapti nauju rizikos veiksniu, „jei neskiriama reikiamo dėmesio informacinių technologijų paslaugų ar produktų tiekėjo patikimumui“. Tačiau Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos vadovas pulkininkas Remigijus Baltrėnas vėliau vykusioje spaudos konferencijoje priminė, kad dar 2019 m. buvo pasakyta, jog „ypatingos svarbos strateginiuose sektoriuose, infrastruktūroje rizikingos kompanijos, tokios kaip „Huawei“, neturėtų dalyvauti.“

2020 02 06 15:49
Spausdinti