Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


5G
„Huawei“ apgailestauja, kad „Telia“ sprendimams įtakos daro geopolitika
BNS
Scanpix
„Huawei“.

Telekomunikacijų bendrovei „Telia“ Lietuvos 4G ir 5G tinkluose nusprendus atsisakyti Kinijos kompanijos „Huawei“ įrangos, ši tvirtina apgailestaujanti, kad „Telia“ sprendimams įtakos daro geopolitika.

„Huawei“ komentavo „Telia Lietuvos“ vadovo Dano Strombergo interviu BNS išsakytus teiginius, kad sprendimas atsisakyti Kinijos bendrovės įrangos buvo grįstas geopolitiniais motyvais.

„Pastaruosius dešimt metų glaudžiai bendradarbiavome su savo partneriais „Telia“ kartu diegdami aukštos kokybės, saugią skaitmeninę infrastruktūrą Lietuvoje. Todėl mums gaila, kad verslo sprendimams tiek daug įtakos daro geopolitinis spaudimas“, – BNS komentavo „Huawei“ vadovas Baltijos šalims Ricky Chenas.

Jis teigė besitikintis, kad ateityje komercinė veikla „nebus ribojama geopolitinių įsitikinimų“ ir visiems pardavėjams bus sudarytos vienodos sąlygos.

„Toks žingsnis būtų naudingas ir Lietuvos skaitmeninimui, ir visai bendruomenei“, – sakė kinų milžinės atstovas.

„Telia“ lapkričio pradžioje paskelbė apie strateginę partnerystę su „Ericsson“ dėl mobiliojo ryšio tinklo atnaujinimo ir 5G ryšio plėtros.

Iki šiol savo mobiliajame RAN tinkle „Telia“ naudoja Kinijos bendrovės „Huawei“ įrangą. Partnerystė su „Ericsson“ reiškia, kad „Huawei“ įrangos „Telia“ tinkluose Lietuvoje nuo kitų metų palaipsniui bus atsisakoma.

Europą aktyviausiai atsisakyti „Huawei“ ragina Jungtinės Amerikos Valstijos. Anksčiau šiemet Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo bendroje deklaracijoje sutarė nuodugniai tikrinti techninės ir programinės įrangos tiekėjus, tačiau konkrečiai „Huawei“ dokumente įvardinta nebuvo.

Lietuvos karinė žvalgyba „Huawei“ dalyvavimą kuriant 5G tinklą yra įvardijusi kaip rizikos veiksnį dėl komunistinės Kinijos įstatymų, įpareigojančių bendroves dalytis informacija su valdžia.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 30 17:06
Spausdinti