Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Vilkikų diplomatija arba kuo remiasi Lietuvos ir Lenkijos prekybos ryšiai?
Gytis Kapsevičius

Kad ir ką kalbėtų politikai, prekyba su pietų kaimyne nuolat didina apsukas

Pagal lietuviškos kilmės eksportą Lenkija yra pirmoje vietoje, tačiau į šį faktą dažnai norisi žvelgti su išlyga. Ta išlyga – tai Mažeikiuose stovinti „PKN Orlen“ valdoma naftos perdirbimo įmonė, priklausanti to paties pavadinimo Lenkijos koncernui. Lietuvoje perdirbti naftos produktai į Lenkiją greičiausiai nepatektų, jeigu gamykla priklausytų kitam investuotojui – mineraliniai produktai, nors ir didžiausia eksporto dalis, sudaro mažiau nei trečdalį viso Lietuvos eksporto į Lenkiją.

Lietuvos ir Lenkijos prekybos apimtis siekia daugiau nei 5,8 mlrd. eurų. Lietuva eksportuoja 2,33 mlrd. eurų vertės prekių, importuoja – 3,5 mlrd. eurų vertės produkcijos.

„Lenkija Lietuvai yra trečia pagal dydį prekybos partnerė. Nuo 2009 iki 2018 m. eksportas iš Lenkijos į Lietuvą išaugo iki 184 proc., o Lietuvos eksportas – 248 proc. Per pastaruosius metus vien eksportas iš Lietuvos padidėjo 17 proc. Prekyba tarp šių dviejų šalių auga sparčiai ir nuosekliai“, – pabrėžė Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmų vykdomoji direktorė Beata Czaplińska.

2019 10 24 03:15
Spausdinti