Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Privatumo mainai: mums – duomenų, jums – dovanų
Gytis Kapsevičius
(Karolio Kavolėlio nuotr.).

Nemažai žmonių jau lyg ir susitaikė, kad technologijų amžiuje tenka aukoti savo privatumą. Kodėl gi tada nepasiėmus siūlomos naudos?

Naudodamiesi „Google Maps“ maršruto planavimo funkcija piko metu, vairuotojai gali lengvai pamatyti, kurios gatvės nepravažiuojamos, o kuriose eismas laisvesnis. Tačiau kaip pati sistema sužino, kur mieste didžiausi kamščiai? Daugelis vartotojų naudoja telefonus su „Android“ operacine sistema, todėl „Google“ algoritmams tereikia suskaičiuoti prisijungusių aparatų skaičių tam tikroje miesto gatvėje. Jei kažkur tokių vartotojų yra daug ir jie juda labai lėtai, galima įtarti, kad būtent jie ir sėdi automobiliuose.

Tai tik vienas iš daugelio pavyzdžių, kaip paaukojus privatumą galima gauti daugiau patogumo. Tokiu būdu sužinote naudingą informaciją, o jūsų vardas ar pavardė šiuo konkrečiu atveju bendrovei pernelyg nerūpi – duomenys yra nuasmeninti, agreguoti ir duomenų sraute esate ne Vardenis Pavardenis, o eismo vienetas.

Vietos nustatymas praverčia kur kas daugiau atvejų – nuo autobusų grafikų pateikimo, jei žmogus ilgai laukia stotelėje, iki galimybės sekti, kur yra jūsų draugai, šeimos nariai ar bendradarbiai. Nors tai verčia kilstelėti antakį, šią idėją palaikantieji sako, kad jei artimieji dažnai dalijasi buvimo vieta socialiniuose tinkluose, kodėl to neperkėlus į patogesnį formatą?

2018 08 27 11:52
Spausdinti