Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


INTEGRACIJA
Nelaisvi laisvėje: bausmę atlikę asmenys susiduria su atviru priešiškumu ir atstūmimu
Kotryna Tamkutė
Pixabay

Nuteistųjų integracija į visuomenę turėtų prasidėti jiems vos įžengus pro kalėjimo vartus

Net 62 proc. į laisvę išėjusių nuteistųjų vėl nusikalsta ir kali pakartotinai. Jiems, daugiau kaip pusei laisvės atėmimu nuteistų asmenų, socialinė integracija į visuomenę – neįveikiama.

Pernai iš įkalinimo įstaigų paleista daugiau kaip 2 tūkst. žmonių. Didžioji dalis jų nelaisvėje išbuvo visą teismo nuosprendžiu paskirtą bausmės laiką, kiti paleisti lygtinai. Daugiausia asmenų buvo nuteista už vagystes, plėšimus, su narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis susijusias veikas, žmogžudystes, sukčiavimą. Paprastai tai pagrindinį arba vidurinį išsilavinimą įgiję 30–59 metų vyrai. Kalėjimų departamento duomenimis, paleistų asmenų realiai atliktos bausmės svyruoja nuo metų iki aštuonerių, o vidurkis – dveji metai ir dešimt mėnesių.

Visi šie žmonės laisvėje patiria sunkumų. Tarp jų – įvairios formos priklausomybės ir ligos, išsilavinimo ir kvalifikacijos stoka, motyvacijos trūkumas ir suaižėję ryšiai su artimaisiais, padidėjusi agresija, irzlumas, baimė gyventi laisvėje, skolos, draugų ir bendrų spaudimas, dokumentų neturėjimas. Pasak Vilniaus universiteto Teisės fakulteto docento Gintauto Sakalausko, išėjusius į laisvę pasitinka begalė nežinomųjų, pradedant nuo klausimo, ar autobusas važiuoja dar tuo pačiu maršrutu, baigiant santykiais su artimaisiais.

2020 05 04 06:00
Spausdinti