Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


M. Obioha: „JAV ir Europai trūksta supratimo apie Afrikos valstybių potencialą“
Kotryna Tamkutė
M. Obioha (M. Zarembos nuotr.).

Kinai supranta, kad į padėtį, kokioje jų šalis buvo prieš kurį laiką, dabar yra patekęs Afrikos žemynas, mano Nigerijos ankstyvosios stadijos fondo „Ventures Platform Hub“ vykdomasis direktorius Mimshachas Obioha. IQ apžvalgininkei Kotrynai Tamkutei jis aiškino, kokį potencialą sukuria jo gimtoji Nigerija ir kodėl kinai į Afriką skuba greičiau nei europiečiai ar amerikiečiai.

– Stebėtojai iš šalies pabrėžia: investuotojai iš ES valstybių ir JAV į Afrikos žemyną atkeliauja su vakarietiškomis vertybėmis, o kinams jos svetimos – stokojama dėmesio tiek žmogaus teisėms, tiek aplinkos apsaugai ir panašiai. Kaip tai mato vietos verslas ir ar sutiktų su tokiu teiginiu?

– Kinijos investicijos Afrikoje nuolat auga. Įsivaizduokite žemėlapį, kuriame pažymėti visi žemynai: Europa, Šiaurės, Pietų Amerika, Australija, Azija. Tik ten, kur turėtų būti Afrika, užrašyta Kinija. Pamažu tai tampa realybe.

Iš tiesų skiriasi požiūris, su kuriuo į mūsų žemyną ateina Kinija ir Europos valstybės ar JAV. Pastarosios dažniausiai siūlo prekiauti ir į mus žiūri kaip į pirminių žaliavų tiekėją. Jos nori mūsų kakavos, tabako, naftos. Tai slypi už kiekvieno pokalbio ar pasiūlymo bendradarbiauti, keliamas tik vienas klausimas: kaip sukurti daugiau prekybinių santykių?

2020 01 08 13:20
Spausdinti