Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Išgirsti paauglius: ar reikėtų suteikti teisę balsuoti šešiolikmečiams?
Kotryna Tamkutė
(Pixabay nuotr.).

Balsavimas yra priemonė įtakai daryti, tad kodėl ja negalėtų pasinaudoti jau šešiolikmečiai? Ypač rinkdami vietos atstovus.

Jei 2015-aisiais savivaldybių tarybų ir tiesioginių merų rinkimuose būtų galėję balsuoti visi, sulaukę 16 metų, rinkėjų skaičius būtų išaugęs kone 3 proc. Visgi taip praplėstas elektoratas nebūtų pakeitęs rezultatų.

Jei skaičiuotume, kad Alytaus miesto šešiolikmečių ir septyniolikmečių aktyvumas būtų tolygus suaugusiųjų (tai yra 51 proc.), prie balsadėžių būtų atėję maždaug 680 asmenų daugiau. Tiek nebūtų užtekę net vienam savivaldybės tarybos nario mandatui užsitikrinti.

Kita vertus, tai nereiškia, kad jaunimas nuo 16 metų nenusipelnė būti išgirstas savo mieste. „Regionuose gyvenančių jaunų žmonių nuolat mažėja, jaunuoliai linkę persikelti į didžiuosius miestus studijuoti ar ieškoti darbo, – teigė Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Antanas Mikalauskas. – Tad balsavimas nuo 16 metų leistų aiškiau suprasti gimtajame mieste dar gyvenančio jaunimo poreikius.“ Kol pieva po bendrabučio langais greta universiteto netapo svarbesnė.

2019 03 06 13:52
Spausdinti