Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Gordijo mazgas: rusiškas, tylus ir abejingas tolesnis Krymo virškinimas
Kotryna Tamkutė
Iš pradžių pasirodė žali „mandagūs“ žmogeliukai (Scanpix nuotr.).

Po Krymo aneksijos praėjus penkeriems metams taip ir nematyti išeities iš diplomatinio aklagatvio, į kurį Rusiją įstūmė save ir tarptautinę bendruomenę

Vakarams nepripažįstant 2014 m. įvykusio Krymo gyventojų referendumo dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos rezultatų, JAV administracija toliau ragina atkurti Ukrainos teritorinį vientisumą, ES plečia sankcijų paketą. Tačiau iš esmės situacija nepasikeitė ir politinio jos sprendimo kol kas nėra.

Tarptautinės teisės požiūriu Krymo pusiasalio statusas yra daugiau nei aiškus. „Tai Ukrainos teritorijos dalis, šiuo metu neteisėtai aneksuota Rusijos“, – pabrėžė Lietuvos Konstitucinio Teismo pirmininko patarėja Erika Leonaitė. Tačiau kiek vandens nutekės, kol jis pasikeis, galima tik spėlioti. Pašnekovė priminė, kad Lietuvai, Latvijai ir Estijai teko laukti penkis dešimtmečius.

2014 m. sulaukęs milžiniško dėmesio, dabar Krymas kone išnyko iš tarptautinės žiniasklaidos akiračio. Trumpalaikį susidomėjimą sukėlė incidentas Kerčės sąsiauryje, kai Rusija apkaltino tris Ukrainos laivus neteisėtai įplaukus į jos teritorinius vandenis, juos taranavo ir sulaikė laivus su įgula.

2019 05 27 14:12
Spausdinti