Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Do Warszawy! arba būsimojo prezidento pirmųjų kelionių žemėlapis
Ieva Žvinakytė
Gal žinai, ką lietuviai išrinko prezidentu? (Scanpix nuotr.).

Kokie užsienio politikos klausimai bus aktualūs per naujojo prezidento kadenciją?

Prieš 10 metų prezidente išrinkta Dalia Grybauskaitė į pirmąjį užsienio vizitą išvyko praėjus vos keturioms dienoms nuo inauguracijos. Šiam tikslui ji pasirinko Švediją ir Latviją. 1998 m. šalies vadovu tapęs Valdas Adamkus per pirmąją prezidentinę kelionę aplankė Lenkiją. Tikėtina, kad 2019 m. prezidento postą perimsiantis asmuo taip pat pirmiausia žvilgsnį kreips į kaimynines valstybes.

Jei naujasis šalies vadovas pirmuoju oficialu vizitu pasirinktų aplankyti Baltijos šalis, tai nieko nenustebintų. Visgi politikos ekspertai neabejoja, kad svarbiausi Lietuvos užsienio politikoje kitais metais išliks santykiai su Lenkija. Didžiąją D. Grybauskaitės kadencijos dalį dialogas su šia kaimyne buvo įšaldytas dėl nesutarimų sprendžiant tautinių mažumų padėties bei lenkų pavardžių rašymo originaliais rašmenimis klausimus.

Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius mano, kad santykių su Lenkija blogėjimą iš dalies nulėmė ir prezidentės klaidos. D. Grybauskaitė kaltino kaimynus per artima draugyste su Rusija bei yra sakiusi, kad nesant abipusio sutarimo „geriau kai kuriuose santykiuose daryti tam tikrą pauzę, nei bandyti taisyti, kas nepataisoma“.

2018 11 12 11:58
Spausdinti