Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SKAITMENINĖS VALIUTOS
Libra dar nenumirė: „Facebook“ kuria naujus planus savo „kriptovaliutai“
IQ

Pranešama, kad „Facebook“ peržiūri savo skaitmeninės valiutos, libros, planus po reguliuojančių institucijų pasipriešinimo, rašo BBC.

Skaitmeninių technologijų milžinė ir jos partneriai svarsto galimybę perkurti  mokėjimų tinklą taip, kad jis galėtų priimti ir tradicines valiutas, tokias kaip doleris ir euras. Taip siekiama palenkti į savo pusę griežtai šios valiutos atžvilgiu nusiteikusius pasaulinio finansų rinkų reguliuotojus.

„Facebook“ ir kitų didelių technologijų bendrovių įkurta Libros asociacija tęs savo darbą, sakoma pranešimuose. Dabar tikimasi, kad socialinio tinklo skaitmeninė valiuta pasirodys šį rudenį, keliais mėnesiais vėliau, nei buvo planuota. „Facebook“ taip pat paneigė, kad bendrovė gali apskritai atsisakyti šios idėjos.

Praėjusių metų birželį „Facebook“ paskelbė pradėsianti naudoti libros skaitmeninę valiutą, siekdama, kad piniginiai pervedimai būtų sklandesni, greitesni ir pigesni, taip pat kad suteiktų vartotojams be banko sąskaitos prieigą prie finansinių paslaugų. Nors žiniasklaidoje libra greitai buvo pakrikštyta kriptovaliuta, ekspertai šios etiketės vengia, mat libra, nors ir sukurta naudojantis blockchain technologija, neturi tradicinių kriptovaliutų decentralizavimo požymių ir nėra atvira vartotojams kaip, tarkime, bitkoinas ar eteris.

Libros asociacijos nariai yra tokios technologijų gigantės kaip „Lyft“, „Uber“ „Spotify“, „Shopify“, tačiau nemažai reikšmingų elektroninių mokėjimų bendrovių paliko asociaciją praėjusių metų rudenį – projektu nepatikėjo „PayPal“, „Visa“ ir „Mastercard“, jį taip pat paliko „eBay“ ir „Stripe“. Šių metų sausį iš jo pasitraukė ir „Vodafone“.

Libros asociacijos politikos ir komunikacijos vadovė Dante Disparte sakė: „Libros asociacija nepakeitė savo tikslo sukurti reikalavimus atitinkantį pasaulinį mokėjimo tinklą. Pagrindiniai projektavimo principai, orientuoti į šį tikslą, nebuvo pakeisti“, – atstovę cituoja BBC.

Spalio mėnesį didžiausios pasaulio valstybės perspėjo, kad tokios skaitmeninės valiutos kaip libra kelia pavojų pasaulinei finansų sistemai.

Prancūzija pareiškė, kad „Facebook“ siūloma valiuta kelia grėsmę vyriausybių „pinigų suverenumui“. Kitų šalių atstovai perspėjo, kad ja gali būti piktnaudžiaujama – naudojama pinigams plauti ir kitiems nesąžiningiems tikslams.

2020 03 04 11:02
Spausdinti