Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KRIZĖ
Europos Sąjunga į kovą su COVID-19 pandemija meta 20 mlrd. eurų
BNS
Europos Komisija
Josepas Borrellis.

Europos Sąjunga imasi įgyvendinti daugiau kaip 20 mlrd. eurų vertės pagalbos šalims partnerėms paketą „Team Europe“, skirtą kovai su naujojo koronaviruso pandemija ir jos padariniais, trečiadienį nurodė Bendrijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

„ES padės pažeidžiamiausioms šalims Afrikoje, ES kaimynystėje – Vakarų Balkanams, Rytų partnerystės šalims, Vidurio Rytams ir Šiaurės Afrikai, daliai Azijos ir Ramiojo vandenyno, Lotynų Amerikos ir Karibų regionų", – J. Borrellis sakė per spaudos konferenciją Briuselyje po ES šalių plėtros ministrų pasitarimo, surengto per vaizdo konferenciją.

J. Borrellio vadovaujamos Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) pranešime spaudai sakoma, kad prie šio bendro projekto prisidės Bendrijos šalys, taip pat Europos investicijų bankas (EIB) ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas. Bendras „Team Europe“ paketas bus didesnis kaip 20 mlrd. eurų.

Bendrijos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad Europos Komisija ir EIB jau anksčiau pažadėjo skirti daugiau kaip 15,6 mlrd. eurų iš esamų išteklių, numatytų ES veiksmams užsienyje.

EIVT  nurodė, kad ES, kaip pasaulio lygio veikėja ir svarbi tarptautinės humanitarinės pagalbos sistemos donorė, skatins koordinuotą daugiašalį atsaką į koronaviruso pandemiją, bendradarbiaudama su Jungtinėmis Tautomis, tarptautinėmis finansų institucijomis, Didžiuoju septynetu (G 7) ir Didžiuoju dvidešimtuku (G 20).

Briuselis akcentavo, kad pagalba visų pirma turėtų būti skiriama didžiausią riziką patiriantiems žmonėms, įskaitant migrantus, pabėgėlius, šalių viduje perkeltus asmenis ir juos priimančių bendruomenių atstovams.

Pagalbos paketo lėšos bus visų pirma skiriamos skubiai reaguoti į sveikatos apsaugos krizę ir su ja susijusiais humanitariniais poreikiais, sveikatos apsaugos, aprūpinimo vandeniu ir sanitarijos sistemoms stiprinti, taip pat didinti šalių partnerių pajėgumus ir parengtį kovai su pandemijai, jos socialiniams ir ekonominiams padariniams mažinti.

Be kita ko, bus prisidedama prie paramos verslui programų, ypač teikiant pagalbą vidutinėms ir smulkiosioms įmonėms. Taip pat planuojama skatinti vyriausybių vykdomas reformas skurdui mažinti, pažymėjo EIVT.

Antradienį Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen nurodė, kad kovos su koronaviruso pandemija priemonėms visame pasaulyje Bendrija skirs daugiau kaip 15 mlrd. eurų.

„Virusas nepripažįsta jokių sienų, – sakė ji. – Šis pasaulinis iššūkis reikalauja tvirto tarptautinio bendradarbiavimo.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 09 09:08
Spausdinti