Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


EURO ZONA
Europos centrinis bankas: įsipareigojimui ginti eurą nebus „jokių ribų“
BNS
Pixabay
Eurai.

Europos centrinis bankas (ECB) euro zonos bankų paprašė „bent iki 2020 metų spalio“ sustabdyti dividendų mokėjimą ir išsaugoti likvidumą, kuris galėtų būti panaudotas siekiant padėti namų ūkiams ir verslui atlaikyti koronaviruso krizę.

Euro zonos centrinis bankas bankų taip pat paprašė neišpirkinėti akcijų tuo metu, kai viso pasaulio politikos formuotojai imasi precedento neturinčių priemonių, kad paremtų pasaulio ekonomiką.

„ECB tikisi, jog bankų akcininkai prisijungs prie šių bendrų pastangų“, – pažymima praėjusios savaitės pabaigoje paskelbtame ECB pranešime. Tokios priemonės „padidins bankų gebėjimus dengti nuostolius ir palaikyti skolinimą namų ūkiams, smulkiajam verslui ir didelėms bendrovėms koronaviruso pandemijos metu“.

ECB pasiūlymas būtų taikomas 2019 ir 2020 finansinių metų dividendams. Kiek anksčiau Briuselyje įsikūrusi Europos bankų federacija pareiškė, jog „bankai, kurių akcijomis prekiaujama biržoje, neturėtų mokėti dividendų ar išpirkinėti akcijų, kad“ krizės laikotarpiu „būtų išsaugota kuo augiau kapitalo“.

Euro zonos piliečiai, daugelis kurių puikiai prisimena, kaip per 2008–2009 metų finansų krizę mokesčių mokėtojų lėšomis buvo gelbėti tarptautiniai bankai, greičiausiai palankiai įvertins šį ECB pasiūlymą.

„Koronaviruso protrūkis kelia grėsmę daugelio žmonių gyvybei visame pasaulyje ir daugelio šalių ekonomiką stumia į recesiją“, – tinklaraštyje parašė ECB priežiūros valdybos pirmininkas Andrea Enria.

„Kitaip negu per 2008 finansų krizę, bankai šįkart nėra problemų šaltinis. Tačiau mes turime užtikrinti, kad jie galėtų prisidėti prie sprendimo.“ Jo skaičiavimais, jeigu šio ECB pasiūlymo būtų laikomasi, finansų sistemoje būtų papildomai išlaikyta 30 mlrd. eurų kapitalo.

„Jokių ribų“

Nors daugelis euro zonos bankų gali sustabdyti savo dividendų už 2020 metus mokėjimą, kai kurie jau sumokėjo dividendus už 2019 metus arba įsipareigojo tai padaryti.

ECB pareiškė neprašantis atšaukti tų mokėjimų, tačiau nurodė, jog „tikisi“, kad bankai, kurių akcininkai artėjančiuose metiniuose susirinkimuose balsuos dėl dividendų pasiūlymų, „pataisys tokius pasiūlymus pagal atnaujintą rekomendaciją“.

Dėl nepakankamo atsako į koronaviruso krizę iš pradžių kritikuotas ECB pastarosiomis savaitėmis ėmėsi virtinės priemonių, kuriomis siekia paremti euro zonos ekonomiką. Be kita ko, bankas pradėjo įgyvendinti programą, pagal kurią šiais metais įsigis vyriausybių ir bendrovių obligacijų už papildomus 750 mlrd. eurų.

Euro zonos centrinis bankas taip pat pasiūlė bankams itin pigių paskolų ir sušvelnino kapitalo atsargoms taikomus reikalavimus, siekdamas paskatinti bankus teikti paskolas namų ūkiams ir įmonėms. ECB taip pat pažadėjo, kad jo įsipareigojimui ginti eurą nebus „jokių ribų“.

Įvairių šalių vyriausybėms siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, tūkstančiai bendrovių buvo priverstos sustabdyti savo veiklą. Buvo sutrumpintas gausybės darbuotojų darbo laikas, o nemažai jų daliai kilo grėsmė netekti darbo.

Keletas didelių įmonių, įskaitant Vokietijos oro milžinę „Lufthansa“ ir Europos orlaivių gamintoją „Airbus“, jau paskelbė nemokėsiančios dividendų už 2019 metus. Visame pasaulyje nuo pandemijos pradžios oficialiai jau užregistruota daugiau kaip 700 tūkst. užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys iš oficialių šaltinių.

Pirmadienį 11 val. Lietuvos laiku 183 valstybėse ir teritorijose buvo 715,204 tūkst. užsikrėtimo ir 33,568 tūkst. mirties atvejų.

Vis dėlto pasauliniai skaičiai atspindi tik dalį pandemijos masto, nes daug šalių tyrimus dėl įtariamų atvejų atlieka tik tuomet, kai pacientai atsiduria ligoninėje arba kai jiems pasireiškia sunkūs simptomai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 30 16:57
Spausdinti