Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Apleisti Toskanos vynuogynai gramzdina Italijos bankus
BNS
(Pixabay.com nuotr.).

Dėl paskolų, išduotų Toskanos ir kitų Italijos regionų vyndariams, Italijos bankai patiria didžiulius nuostolius.

Vien seniausias pasaulio bankas „Monte dei Paschi di Siena“ turi tokio probleminio turto už dešimtis milijardų eurų.

Pats bankas tikina, kad didelė galimų nuostolių dalis jau nurašyta, tačiau agentūros „Bloomberg“ apklausti ekspertai tokius pareiškimus vertina skeptiškai.

„Monte Paschi“, kuris buvo 1472 m. įkurtas Sienoje ir kuriam buvo pavesta išduoti pigias paskolas mažiausiai pasiturintiems miesto–valstybės gyventojams, yra seniausias iš visame pasaulyje veikiančių bankų. Pagal turtą jis užima trečią vietą Italijoje.

„Monte Paschi“, kuris buvo 1472 m. įkurtas Sienoje ir kuriam buvo pavesta išduoti pigias paskolas mažiausiai pasiturintiems miesto–valstybės gyventojams, yra seniausias iš visame pasaulyje veikiančių bankų.

Bendra probleminių paskolų Italijoje apimtis siekia 360 mlrd. eurų, arba maždaug 6 tūkst. vienam gyventojui. Tačiau „Monte Paschi“ išsiskiria ir šiuo atveju: birželio pabaigoje beveik 35 proc. jo išduotų paskolų buvo priskirtos prie neveiksnių.

Be kita ko, „Monte Paschi“ išdavė 3 mln. eurų paskolą Toskanos dvaro „Aquilaia“ pertvarkymui į vyno daryklą, kurioje būtų gaminama po 1 mln. vyno butelių per metus. Paskola nebuvo grąžinta, o įkaitas atiteko bankui, kuris bando jį parduoti, tačiau niekas nenori jo pirkti net už 1,3 mln. eurų. Netrukus šį įkaitą bus vėl bandoma parduoti aukcione ir jo kaina vėl bus sumažinta.

2002 m. bankas skyrė 1,6 mln. eurų finansavimą nebaigtam statyti turizmo kompleksui „Aia della Macina“ netoli vynuogynų. Negrąžinus paskolos, 2006 m. šis kompleksas atiteko bankui, kuris pabandė jį parduoti už 2 mln. eurų. Nors nuo to laiko buvo surengti jau šeši aukcionai, pirkėjas taip ir nebuvo rastas. Šiemet mažiausia kaina bus sumažinta iki 733 tūkst. eurų.

Tačiau ekspertai net ir tokias sumas vadina per didelėmis. Anot jų, Toskanos nekilnojamojo turto rinkoje tiesiog nėra pirkėjų.

Italijos bankų 2016 m. ketvirtojo ketvirčio veiklos rezultatai parodė gausybę šalies finansų sistemą slegiančių problemų, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Didžiausias pagal turtą šalies bankas „UniCredit“ ketvirtadienį pranešė, jog paskutinį 2016 m. ketvirtį patyrė 13,6 mlrd. eurų nuostolius, kuriuos nemaža dalimi lėmė padidėję atidėjiniai probleminėms paskoloms.

Antras pagal dydį šalies bankas „Intesa“ praėjusį ketvirtį užfiksavo 776 mln. eurų pelną, tačiau pažymėjo, kad jis galėjo siekti 1,15 mlrd. eurų, jeigu bankui nebūtų tekę įnešti vienkartinių įnašų į nacionalinį pagalbos bankams fondą ir kitus fondus.

O „Monte Paschi“ grynieji nuostoliai ketvirtąjį ketvirtį sudarė 2,53 mlrd. eurų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

2017 02 10 18:24
Spausdinti