Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Žodžio virsmas kūnu
Ieva Rekštytė-Matuliauskė

Nors fotografės Violetos Bubelytės kūryba jau beveik keturis dešimtmečius apibrėžiama santykiu 1:1 – tik ji ir fotokamera, – į šio triptiko istoriją įsipina ir kitas žmogus. Ieva Rekštytė-Matuliauskė užrašo pasakojimą, kaip nutrūkusios dviejų bendraminčių idėjos po kurio laiko vis tiek atranda savo pavidalą ir lieka draugystės prisiminimu.

Tą pačią dieną po interviu į mano elektroninį paštą įkrenta nuoroda į legendinio performanso menininko, klouno Slavos Polunino spektaklio „Sniego šou“ įrašą. „Malonaus žiūrėjimo“, –brūkšteli laiške V. Bubelytė. 2010-aisiais sukurtas pasirodymas persmelktas poetiškų metaforų, koncerto, cirko, pasakos elementų, o pats rusų pantomimos teatro klasikas meistriškai žongliruoja žiūrovų emocijomis nuo juoko iki graudulio. „Vaikystėje ir paauglystėje žavėjausi pantomima, – kelias valandas prieš šio įrašo peržiūrą užsiminė V. Bubelytė. – Galbūt ir mano fotografijos su tuo susijusios.“

Tai man – netikėta detalė. Kai prieš šešerius metus pirmą kartą dariau su menininke interviu, pasirinkimą imtis autoportretinių aktų ji priskyrė tuomečiam kontekstui ir sunkiai apibrėžiamam vidiniam norui.

Tai buvo 1980-ieji. Tarybinėje Lietuvoje akto fotografija buvo retas ir netoleruotinas dalykas, tačiau V. Bubelytei vis tiek knietėjo šią sritį išbandyti. „Galvojau, baisoka, bet padarysiu, – prisimena ji, – truputį chuliganiškai. Eksperimentavau, kas pavyks, buvo įdomu pažaisti. Žiūriu – pavyko.“ Iš abstrakčių bandymų išsigryninusi kūrybinė išraiška duoda vaisių jau beveik keturis dešimtmečius, tačiau autorė vis dar išgirsta tų pačių klausimų: kodėl ji fotografuoja save, kodėl nuogą, kodėl tik nespalvotai. Į įžūlesnius pasiteiravimus, ar ji siekė fotografijose atrodyti graži ir gundanti, menininkė yra atšovusi, jog, jei jos tikslas būtų tik pasirodyti gražiai, būtų leidusi save fotografuoti kitiems. Kam pačiai tiek vargti? „Patikti nori kiekvienas žmogus, bet pasigrožėjimo savimi savybės aš neturiu“, – nukerta ji.

2018 03 14 11:40
Spausdinti