Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Sulaikius kvapą
Rusnė Marčėnaitė
(M. Meškausko nuotr.).

Kai Mindaugo Meškausko namuose pasklinda sandarako sakų ir levandų aliejaus aromatas, šeima žino – kvepia dar vienu išsipildymu: fotomenininkas lakuoja atvaizdą, sukurtą skrupulingai sekant šlapio kolodijaus technologija. Rusnei Marčėnaitei televizijos režisierius pasakoja, kaip „YouTube“ pamatytas įrašas apie mistišką fotografijos metodą jį akimirksniu nupūtė į naujų formų ir turinio paieškas.

Mindaugo archyve – ne tik keli šimtai pagal šią technologiją padarytų nuotraukų, bet ir kone tiek pat kelių minučių trukmės vaizdo įrašų. Šiuose užfiksuota, kaip jo nufotografuoti žmonės stebi nuotraukos gimimą – ant metalo ar stiklo plokštelės ryškėjantį sidabrinį atvaizdą. Taip pat nuščiuvę kaip jis prieš tuos kelerius metus. Mindaugas žino, kad ne vienas pirmiausia išsigąs, pamatęs jokiais filtrais nenuglostytą savo portretą, bet po to tiesiog nebegalės atplėšti akių.

„Gerai nežinau, kam renku tuos filmukus“, – krizena fotomenininkas. Galbūt kolekcionuoja emocijas – žmonių reakcijas, kurios jo kasdieniame darbe apčiuopiamos kur kas sunkiau. Ant savirealizacijos svarstyklių M. Meškauskas deda šimtus tūkstančių žmonių, kurie pamato vieną jo režisuojamų šou – „X faktoriaus“, „Lietuvos talentų“ ar M.A.M.A – transliacijų, ir dešimtis susirenkančių į jo fotografijų parodas – ne iš TV reitingų lentelių, o „gyvus“ vertintojus. Lygina šou kūrėjus emociškai sprogdinančias, bet po kelių savaičių pamirštamas aistras ir procesą, kuris artimas meditacijai, o džiaugsmo suteikia ne vienai kartai.

Nuo 1851 m., kai šlapio kolodijaus technologiją aprašė Frederickas Scottas Archeris ir ji pakeitė dagerotipiją, praėjo jau kone 170 metų, o aukcionuose iki šiol galima įsigyti tuomet nufotografuotų, bet it vakar darytų paveikslėlių. Tai gali būti nebylūs 1861–1865 m. JAV vykusio pilietinio karo liudytojai – nedideles plokšteles su žmonų ar mylimųjų portretais specialiuose aptaisuose vyrai nešėsi į karą. Tada įvyko didžiulis šios technologijos pakilimas.

2018 06 08 15:44
Spausdinti