Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ABEJONIŲ AKADEMIJA
Pasaulio pažinimo pamokos: kodėl mes matome skirtumus, o ne panašumus?
Ovidijus Lukošius
Vytis Snarskis

Pradėsiu nuo anekdoto. Tundroje gyvenančios tautos atstovas nuvyko į ekskursiją Afrikoje, o grįžęs namo kaimynams mėgino paaiškinti, kaip atrodo zebras, žirafa ir krokodilas. Visus tris žvėris jis lygino su elniu. Zebras – tai dryžuotas elnias, žirafa – elnias ilgu kaklu, o krokodilas... visai nepanašus.

Šis juokelis yra gera iliustracija, kad nepažinto pasaulio vaizdas į mūsų smegenis veržiasi per asmeninių patirčių, stereotipų, žinių (taip pat klaidingų) ir svetimų pasakojimų filtrus.

Ko nematai ir nepatiri pats, telieka kliautis kitų pasakojimu, o tie kiti dažniausiai yra žiniasklaida. Anksčiau televizija, o dabar – ir internetas. Tai populiariausi kanalai, kurie informaciją pateikia be didesnių ją priimančio pastangų – greitai ir įtikinamai. Žinoma, visuomet yra abejojančių, tačiau jie – mažuma. Buvo ir bus.

Tradicinė žiniasklaida tyčia neklaidina, bet pasaulio vaizdą pateikia labai fragmentuotai. Daugiau apie galingiausias valstybes, dar šiek tiek apie kaimynų reikalus, o apie visus kitus tik ypatingi įvykiai: karas, teroras, stichinės nelaimės, žmogaus sukeltos katastrofos ir pikantiškos naujienos. Lyg ir viskas tikra, nesumeluota, bet vaizdas, švelniai tariant, neišsamus.

2019 12 12 11:10
Spausdinti