Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KAINŲ REGULIAVIMAS
Prezidentas vetavo kainų reguliavimo pataisas, siūlo didinti prekių prieinamumą
BNS
Fotobankas
Žiediniai kopūstai.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį vetavo įstatymų pakeitimus, kuriais numatyta galimybė valstybei reguliuoti kainas.

Prezidento nuomone, valstybinis kainų reguliavimas galimas tik išimtiniais atvejais, kai reikia ypatingų priemonių, pavyzdžiui, šalyje paskelbus nepaprastąją padėtį.

Jo teigimu, valstybinio lygmens ekstremalios situacijos dėl įvairių priežasčių yra skelbiamos beveik kasmet, todėl tokios aplinkybės savaime nesudaro pagrindo taikyti itin sudėtingas ir rizikingas kainų reguliavimo priemones.

„Praktika ne kartą patvirtino, kad kainų stabilizavimą leidžia pasiekti ne ribojimai, bet trūkstamų prekių ir paslaugų pasiūlos didinimas ir biurokratinių kliūčių mažinimas. Grąžindamas Seimui įstatymų paketą tobulinti, teikiu pasiūlymą įpareigoti Vyriausybę iškilus poreikiui efektyviai spręsti staiga išaugusių kainų problemą ne neveiksmingais draudimais, o prekių prieinamumo ir pasiūlos didinimo priemonėmis“, – Prezidentūros pranešime cituojamas prezidentas.

Prezidentas siūlo Seimui svarstyti naujus Civilinės saugos įstatymo pakeitimus, kurie leistų Vyriausybei, nustačius galimo būtinų prekių ar paslaugų trūkumo riziką, imtis jas skatinančių ir prieinamumą didinančių priemonių.

Šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad pagal Konstituciją ūkinės veiklos laisvė gali būti ribojama tik siekiant konstituciškai svarbių tikslų ir laikantis konstitucinio proporcingumo principo.

Pasak G. Nausėdos, valstybinis kainų reguliavimas būtų susijęs su nuolatine, sudėtinga ir daug sąnaudų reikalaujančia rinkos ir kaštų analize, kuri gali būti netiksli ir atnešti finansinės žalos ir verslui, ir vartotojams, ir visai šalies ekonomikai.

„Maksimalių kainų nustatymas daugeliu atvejų lemia prekių ar paslaugų deficitą, nes tokios kainos nebūtinai padengia visas gamintojų ir tiekėjų sąnaudas. Tai iš esmės prieštarauja skelbiamam įstatymų leidėjų tikslui ekstremalios situacijos sąlygomis išvengti būtinų prekių ar paslaugų trūkumo“, – teigė G. Nausėda.

G. Nausėdos pasirašytu dekretu Seimui pakartotinai grąžinama svarstyti praėjusią savaitę priimtus Civilinės saugos, Nepaprastosios padėties įstatymo ir Vartotojų teisių apsaugos įstatymų pakeitimus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 17 13:54
Spausdinti