Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Pasiruošę naujam šuoliui!
Reklama

Didžiausio Šiaurės Europoje saulės modulių gamintojo „SoliTek“ istorija prasidėjo prieš 10 metų, kai grupelė Lietuvos pramonės grupės „BOD Group“ mokslininkų kartu su partneriais Vilniuje pradėjo saulės elementų tyrimus. Suvokusi turinti milžinišką tyrimų ir gamybos potencialą, „BOD Group“ įkūrė saulės technologijų bendrovę, kuri ilgainiui tapo lyderiaujančiu saulės modulių gamintoju Skandinavijos regione.

Šiandien „SoliTek“ – tai 80-ies vadybos, gamybos, R&D, logistikos, pardavimų ir saulės elektrinių instaliacijų profesionalų komanda. Bendrovė eksportuoja 80 % Vilniaus gamykloje pagamintų saulės modulių, pagrindinės rinkos – Švedija, Norvegija, Suomija, Nyderlandai, Prancūzija, Ukraina.

Skandinaviškas etalonas

„Skandinavijoje per pastaruosius 5 metus sugebėjome pelnyti patikimiausio Europos saulės technologijų gamintojo vardą. Skandinavai lyg karštas bandeles graibsto mūsų premium stiklas-stiklas SOLID Pro modulius, nes įsitikino nepriekaištinga jų kokybe, patikimumu ir dizainu“, – sako „SoliTek“ vadovas Julius Sakalauskas.

Pažangiausioje Europos saulės energetikos rinkoje Nyderlanduose „SoliTek“ stiklas-stiklas moduliai jau vadinami bendriniu vardu – švediškais moduliais. Kokybę vertinančių skandinavų dėmesys „SoliTek“ produkcijai neatsitiktinis – lietuvių moduliai ne tik kokybiški, bet ir pagaminti naudojant atsinaujinančią energiją žaliausiame Europos pramonės pastate Vilniuje, Mokslininkų g. 6A (2013 m. tokiu jį pripažino German Chamber of Commerce).

Negana to, Skandinavijos rinkų klientams moduliai pristatomi bendradarbiaujant su tokiais logistikos lyderiais, kaip „Greencarrier“, kurie vertinami Europoje kaip žaliausia logistikos bendrovė. „Vienas didmenininkas Švedijoje, su kuriuo dar nedirbome, sužinojęs, kad mūsų saulės modulius į Švediją atveža „Greencarrier“, iš karto nusprendė pasirašyti bendradarbiavimo sutartį.

Skandinavams ekologiškumas yra be galo svarbus bet kuriame gamybos, logistikos ar verslo etape. Jiems tai daug ką pasako apie pačią bendrovę ir sprendimai priimami greičiau“, – sako „SoliTek“ sandėlio vadovas Audrius Remeikis.

Inovacijų genas

Nuolatines inovacijas gamyboje įgalina stiprus „BOD Group“ užnugaris; per pastaruosius 5 metus „SoliTek“ į tyrimus ir plėtrą investavo per 5 mln. EUR. Bendrovė nuolat dalyvauja „Horizon 2020“ programoje, keičiasi tyrimų ir gamybos inovacijomis su lyderiaujančiais Vokietijos Konstanco ir Fraunhofer, Norvegijos SINTEF ir kitų šalių universitetais ir tyrimų laboratorijomis.

Be šių tyrimų nebūtų sukurtas išskirtinis „SoliTek“ SOLID Pro saulės modulis, kuriam atrenkamas specialiai paruoštas grūdintas premium klasės stiklas iš Vokietijos, čia pat Vilniuje pagaminami efektyviausi rinkoje saulės elementai ir kiti komponentai.

„Tik didelis dėmesys kiekvienai detalei leidžia sukurti išskirtinį produktą. Čia negali būti vidutinybių – nei gamybos procese, nei požiūryje į darbą. Mus vienija aistra darbui, profesionalumas ir didelė patirtis“, – akcentuoja „SoliTek“ vadovas J. Sakalauskas.

Įamžinti stikle

Stiklas turi unikalių savybių, kurios užtikrina saulės elemento ilgaamžiškumą. Tarp dviejų stiklo lakštų įlaminuoti saulės elementai lyg vabzdžiai prieš šimtus tūkstančių metų užkonservuoti gintaro gabalėlyje – patikimai apsaugoti nuo visokio išorės poveikio.

Dvigubo stiklo SOLID Pro saulės moduliai gali atlaikyti 8 m storio sniego sluoksnį, atšiauriausius vėjo, Sacharos smėlio audrų, druskos, saulės karščio ir stingdančio ledo poveikį. Mažiausiai 30 metų jie patikimai tarnaus neleisdami juose inkrustuotiems saulės elementams keisti savo savybių.

Bendrovės nuotr.

„Vartotojas mažiausiai 30 metų iš mūsų SOLID Pro modulių elektrinės gaus maksimalią elektros galią – tiek, kiek buvo pažadėta pradžioje. Net patikimiausi stogai tiek neatlaiko...“ – pabrėžia „SoliTek“ elektrinių instaliavimo verslo direktorius Donatas Černiauskas. Tai, kad SOLID Pro moduliai gali atlaikyti ekstremalius išbandymus, rodo Dakaro ralio veterano Antano Juknevičiaus patirtis: per pastarąsias dvejas Dakaro lenktynes Antano techninio palaikymo komanda bivakuose išsivertė tik su saulės sugeneruota elektra – ant Antano sunkvežimio įrengta 2 kW galios saulės elektrinė dienomis įkraudavo ABB akumuliatorius ir vyrai kiekvieną naktį darbuodavosi apsišviesdami bei agregatus maitindami tik žalia ir švaria elektra.

Prabėgus 10 metų, šiandien „SoliTek“ kaip niekada gerai pasirengęs naujam šuoliui; 2019 m. pabaigoje dvigubai išplėsta gamyba leis per mėnesį pagaminti iki 120 MW stiklas-stiklas saulės modulių. Europietiško kokybės etalono.


2019 09 11 13:10
Spausdinti