Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„GRIGEO“ SKANDALAS
Kas jis – Kuršių marias teršusios „Grigeo“ grupės savininkas G. Pangonis?
IQ
Fotobankas
Gintaras Pangonis.

Trečiadienį Lietuvą šokiravo žinia apie Klaipėdos apylinkės prokuratūros kartu su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariatu pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl įtarimų, kad „Grigeo Klaipėda“ galimai ilgą laiką leido nevalytas atliekas į Kuršių marias.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, komentuodamas incidentą, pareiškė, kad gamtai padaryta žala gali siekti iki 60 mln. eurų, ir tvirtino, kad „Grigeo“ grupės prezidentas Gintautas Pangonis, aiškindamas, kad nuotekos į Kuršių marias buvo leidžiamos dėl gedimo, „ciniškai meluoja“.

Ar G. Pangonis iš tiesų yra melagis, kaip teigia aplinkos ministras, matyt, paaiškės kiek vėliau, o šiandien Alfa.lt siūlo savo skaitytojams iš arčiau pažvelgti į žmogų, kuris jau beveik du dešimtmečius yra pagrindinis „Grigeo“ įmonių grupės veidas, nemažai prisidėjęs šio verslo giganto sėkmės.

58 metų G. Pangonis gimė Alytaus rajono Krikštonių kaime. Jo senelis buvo pasiturintis ūkininkas, turėjęs apie 40 ha žemės, po karo ištremtas į Sibirą. Pangonių šeima iš pradžių gyveno nacionalizuotos senelio sodybos tvarte, vėliau persikėlė į gyvenvietę. Abu būsimo verslininko tėvai dirbo kolūkyje, be jo, šeimoje augo dar trys sūnūs.

Baigęs Kriokalaukio mokyklą, G. Pangonis mokėsi Kauno politechnikume, vėliau baigė Kauno politechnikos institutą (dabar – Kauno technologijos universitetas). Po studijų beveik dešimtmetį dirbo Marijampolėje telekomunikacijų srityje, o 1994 m. atvyko į Vilnių.

Sostinėje G. Pangonis sparčiai pradėjo kilti karjeros laiptais. Iš pradžių jis darbavosi valstybės sektoriuje – vadovavo tuometiniam Ryšių departamentui, buvo Ryšių ir susisiekimo ministerijos sekretoriumi, o 1997 m. tapo vyriausybės konsultantu ryšiams ir informatikai.

Po to G. Pangonio kelias pasuko į verslą – jis buvo mobiliojo ryšio bendrovės „Bitė“ vadovu, iki privatizavimo 1998 m. G. Pangonis spėjo pavadovauti valstybės įmonei „Lietuvos telekomas“ (dabar „Teo LT“).

Į „Grigeo“ grupę G. Pangonis atėjo 2001 m., kai jo valdoma įmonė „Ginvildos investicija“ įsigijo apie 8 proc. bendrovės akcijų, o G. Pangonis tapo naujai išrinktos valdybos pirmininku ir buvo paskirtas laikinuoju įmonės vadovu. Pradžia buvo sunki – naujajam įmonės vadovui net teko samdytis apsaugos bendrovę „Ekskomisarų biuras“, kad ši padėtų įgyvendinti naujosios vadovybės sprendimą apriboti buvusių vadovų veiklą.

Tačiau pačiai įmonei pasikeitimai ilgainiui išėjo į naudą – įmonė plėtėsi, veiklos rezultatai gerėjo ir pastaraisiais metais tai yra viena stabiliausiai dirbančių šalies bendrovių – 2018 m. „Grigeo“ grupės konsoliduotasis pelnas siekė 14,5 mln. eurų – 64 proc. daugiau nei prieš metus.

Prieš keletą metų G. Pangonis kartu su kitais žinomais verslininkais Robertu Dargiu, Algirdu Bumeliu ir Danu Tvarijonavičiumi bandė gelbėti nuostolingai dirbusį žurnalą „Veidas“: tapo jo akcininkais, tačiau šios pastangos nedavė laukiamų rezultatų, ir žurnalo leidyba buvo nutraukta.

G. Pangonio valdoma „Grigeo“ yra paaukojusi 300 000 eurų naujos bažnyčios statybai Grigiškėse, bendrovė taip yra prisidėjusi prie kitų labdaros ir paramos projektų.

2020 01 09 09:16
Spausdinti