Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„Big Mac“ kaina atskleidžia valiutos vertės pokyčius: kiek skirtingose šalyse tektų pakloti už tą patį mėsainį?
Alfa.lt
(Scanpix nuotr.).

„The Economist“ pateikė atnaujintą valiutos vertės indeksą, kuris sukurtas greitojo maisto restoranuose parduodamo „Big Mac“ sumuštinio kainos pagrindu. Tai yra puikus pavyzdys atspindėti valiutos vertės pokyčius visame pasaulyje, kadangi minėtas mėsainis visame pasaulyje yra daugmaž vienodas. Tokiu būdu galima pritaikyti pirkimo galios pariteto teoriją.

Konvertuojant į JAV dolerius, skirtingose šalyse „Big Mac“ mėsainio kainos kinta priklausomai nuo valiutos vertės, nors produktas ir yra analogiškas. Šiuo metu JAV populiariojo mėsainio kaina siekia 5,51 JAV dolerio.

Pavyzdžiui, nuo sausio mėnesio, kai valiutos indeksas buvo atnaujintas paskutinį kartą, Argentinos peso vertė patyrė kritinį lūžį. JAV dolerio atžvilgiu Argentinos peso vertinamumas smuko 51 proc. ir šiandien minėto mėsainio kaina šioje šalyje tesiekia 2,71 JAV dolerio.

Palyginimui, Pietų Afrikoje ar Rusijoje mėsainio kainos yra dar mažesnės: atitinkamai 2,32 ir 2,09 JAV dolerio. Bene mažiausia „Big Mac“ kaina, remiantis „The Economist“ indeksu, yra Ukrainoje – 1,91 JAV dolerio.

Dvi kitos valiutos, Turkijos lira ir Brazilijos realas, šiandien taip pat atrodo pigesnės lyginant su sausio mėnesiu, nes smuko jų kursas. Liros įvertis dolerio atžvilgiu smuko beveik 59 proc., Brazilijos realo – 20,1 proc.

Norvegijos krona nuo sausio mėnesį siekusio 18 proc. teigiamo įverčio pakito iki 5 proc. neigiamo įvertinimo, kadangi vietinė „Big Mac“ kaina smuko 14 proc.

Esminis pokytis, kurį atspindi šis indeksas, atskleidžia, kad tik dviejose šalyse – Šveicarijoje ir Švedijoje – „Big Mac“ kaina doleriais yra didesnė nei Amerikoje. Švedijos kronos vertė dolerio atžvilgiu padidėjo 5,8 proc., Šveicarijos franko – 18,8 proc.

Lietuvoje „Big Mac“ sumuštinio kaina siekia apie 3,26 JAV dolerius.

2018 07 13 19:15
Spausdinti