Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


V. Putinas „Kamazu“ pervažiavo per tiltą, sujungusį aneksuotą Krymą su Rusija
BNS
Scanpix nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį vairuodamas sunkvežimį pervažiavo naujuoju tiltu, sujungusiu aneksuotą Krymą su Rusija žemyne dalimi.

Šalies valstybinė televizija parodė džinsus ir kasdienę striukę dėvintį prezidentą, sėdintį už statybinio sunkvežimio „KamAZ“ vairo. Jis kartu su statybininkais važiavo 19 km ilgio tiltu, jungiančiu pietinės Rusijos Tamano pusiasalį su Ukrainai priklausančiu Krymo pusiasaliu, kurį Maskva aneksavo 2014-ųjų kovą.

Automobilių eismo Kerčės sąsiauryje pastatytu tiltu paleidimą V. Putinas pavadino istorine diena.

„Nuoširdžiai sveikinu jus su šia nuostabia, šventine ir tiesiogine šio žodžio prasme istorine diena“, – per atidarymo ceremoniją sakė Rusijos lyderis.

„Ir štai, pagaliau, jūsų darbu ir talentu šis projektas, šis stebuklas išsipildė. Labai jums ačiū“, – kalbėjo V. Putinas, kreipdamasis į Krymo tilto organizatorius ir statybų dalyvius.

„Daugiau nei 9 tūkst. žmonių dirba šioje statybvietėje, o (statybų) piko metu – per 15 tūkst. ir beveik 220 gretutinių įmonių. Iš esmės, šiam objektui dirbo visa šalis“, – pareiškė valstybės vadovas.

Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį 2014 metų kovą, kai Kijeve per proeuropietišką Maidano revoliuciją buvo nuverstas prorusiškas šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius.

ES ir Ukraina tiltą vadina neteisėtu

Ukrainos premjeras Volodymyras Hroismanas antradienį pareiškė, kad tiltas, sujungęs Rusiją ir jos aneksuotą Krymo pusiasalį, pažeidžia tarptautinę teisę.

„Rusų okupacinės jėgos, laikinai okupavusios Krymą, ir toliau tęsia veiklą už tarptautinės teisės ribų“, – sakė premjeras naujienų agentūrai AFP.

Europos Sąjunga antradienį pareiškė, kad naujasis tiltas yra naujas išpuolis prieš Ukrainos teritorinį vientisumą. „Rusijos Federacija pastatė Kerčės tiltą iki Krymo pusiasalio be Ukrainos sutikimo. Tai prilygsta dar vienam Rusijos (įvykdytam) Ukrainos suverenumo ir teritorinio vientisumo pažeidimui“, – sakoma ES užsienio politikos tarnybos atstovo pranešime.

„Šio tilto statybomis siekiama dar labiau priverstinai integruoti neteisėtai aneksuotą pusiasalį į Rusiją ir izoliuoti jį nuo Ukrainos, kurios dalis jis tebėra“, – priduriama jame.

Tas tiltas taip pat riboja laivų eismą į Ukrainos uostus Azovo jūroje, sakoma ES pranešime. ES pabrėžė, kad ir toliau nepripažįsta Krymo aneksijos.

Be to, Briuselis yra paskelbęs sankcijas Maskvai už jos paramą prorusiškiems separatistams konflikte Rytų Ukrainoje. Pirmadienį naujos sankcijos buvo paskelbtos asmenims, organizavusiems Rusijos prezidento rinkimus Maskvos aneksuotame Krymo pusiasalyje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2018 05 15 21:29
Spausdinti