Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ŠVIETIMAS
Socialdemokratai pasisako už socialinę atskirtį
Ramūnas Terleckas
Margarita Vorobjovaitė
Ramūnas Terleckas.

Kiekvienos modernios valstybės (dabar madinga sakyti Gerovės valstybės) siekis – sudaryti sąlygas, kad visi vaikai, nepriklausomai nuo tėvų pajamų, gautų vienodą ir kokybišką išsilavinimą. Tokia yra siekiamybė, realybė – daug liūdnesnė, o švietimo reforma numirė dar negimusi.

Artėjant rinkimams bei mokytojų streikams politikai sumanė, kad būtų gražu pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl švietimo ir kažką įsipareigoti. Spėju, kad tokie įsipareigojimai būtų lygiai tiek tvarūs, kaip ir parašais patvirtinti pažadai šią Seimo kadenciją nedidinti mokesčių. Visgi įdomu, su kokiomis idėjomis į tokį susitarimą atkeliaujama. Šiandien paaiškėjo, kad socialdemokratai ragina įrašyti pasiūlymą nutraukti valstybinį finansavimą privačioms ugdymo įstaigoms.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras (pretenduojantis į profesionalaus politiko statusą, bet šviesmečiu atsilieka nuo sprendimų priėmėjo titulo) patvirtina, kad svarstoma galimybė apriboti finansavimą pelno siekiančioms privačioms mokykloms.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė sako, kad privačios mokyklos, kurių yra apie 70, per metus iš valstybės gauna apie 22 mln. eurų.

Profesionali politikė sugretina du skaičius – 70 mokyklų ir 22 mln. eurų, tik pamiršta paminėti, kad privačiose mokyklose mokosi apie 15 tūkstančių mokinių, todėl nėra jokio detektyvo: mokiniai savo pinigų krepšelį nešasi į tas mokyklas, kuriose nori mokytis, visai nesvarbu: privati ar savivaldybei ji priklauso.

Kaip praneša portalas lrt.lt, parlamentarės manymu, šio finansavimo reikėtų atsisakyti, nes tokia praktika sudaro nevienodas galimybes skirtingas pajamas gaunančių šeimų vaikams.

O aš matau socialdemokratų gretose iš letargo miego sugrįžtant bolševikų dvasią – atimti iš vienų ir padalinti kitiems. Dar matau pavydą, kad konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio žmona Austėja sugeba uždirbti iš vaikų edukacijos.

Logika sako, kad R. Budbergytės siūlymas padidins atskirtį, nes privačiose mokyklose galės mokytis tik pačių turtingiausių tėvų vaikai, kuriuos mokys daugiausia uždirbantys pedagogai. R. Budbergytė tikrai suvokia, kad švietimo problema nėra privačios mokyklos, o dešimtmečius nemažinama infrastruktūra, bet...artėja rinkimai ir privalu niekus malti miniai.

2019 11 18 11:01
Spausdinti