Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Rusijoje sulaikyti 1,6 tūkst. protestuotojų, tarp jų – A. Navalnas
BNS
Scanpix nuotr.

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas ir dar beveik 1,6 tūkst. jo šalininkų šeštadienį buvo sulaikyti per visoje šalyje vykusius protestus.

Riaušių policininkai mušė žmones lazdomis, tempė juos žeme ir vilko į autobusiukus Maskvoje, siekdami išskirstyti aktyvistų minią Puškino aikštėje, protestavusius Maskvoje artėjant šalies prezidento Vladimiro Putino inauguracijai ketvirtai kadencijai.

Policijos pareigūnai A. Navalną sugriebė vos jam pasirodžius mitinge, o kai kurie žmonės tuo metu ukrainietiškai šaukė „Gėda“.

Aikštėje taip pat kilo susirėmimai tarp A. Navalno ir Kremliaus šalininkų, atvykusių sabotuoti opozicijos demonstraciją.

Kai kurie V. Putino šalininkai buvo apsirengę kazokais, tarnavusiais Rusijos kariuomenėje caro valdymo laikais.

Susirinkę protestuotojai skandavo „Ketvirta kadencija – kalėjime“ ir „Bloga nuo tavęs“, turėdami omenyje V. Putiną.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai nurodė, kad mitingo metu buvo panaudotos dujos, tačiau tiksliai neaišku, kas tai padarė.

Virš 700 sulaikytųjų – Maskvoje

A. Navalnas, kuriam buvo uždrausta dalyvauti kovą vykusiuose prezidento rinkimuose, kvietė rusus protestuoti visoje šalyje su šūkiu „Jis mums ne caras“.

Gegužės 5 d. protestai. Scanpix nuotr.

Protestuotojai rinkosi ne tik Maskvoje, bet ir Tolimųjų Rytų miestuose bei Sibire, o kai kurie šių mitingų taip pat buvo žiauriai numalšinti.

Anot nepriklausomų stebėtojų „OVD-Info“, iš viso šeštadienį 26 Rusijos miestuose buvo sulaikyti beveik 1,6 tūkst. žmonių.

Ši organizacija nurodė, kad 700 iš jų buvo sulaikyti Maskvoje, 230 – antrame pagal dydį šalies mieste Sankt Peterburge.

Policija pranešė, kad mitinge Maskvoje dalyvavo 1,5 tūkst. žmonių, sulaikyti buvo 300 protestuotojų. Pareigūnai nurodė Sankt Peterburge sulaikę 200 aktyvistų.

Pastarajame mieste keli tūkstančiai žmonių žygiavo pagrindiniu Nevskio prospektu, skanduodami „Putinas yra vagis“.

Policijai pabandžius sustabdyti nesankcionuotą protestą, žmonės apmėtė juos kiaušiniais ir vandens buteliais, nurodė AFP reporteris.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 

2018 05 06 01:58
Spausdinti