Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SEIMO RINKIMAI
LSDDP nepraranda vilties po rinkimų dalyvauti centro-kairės koalicijos sudaryme
BNS
Fotobankas
LSDDP lyderis Gediminas Kirkilas.

Valdančioji socialdemokratų darbo partija (LSDDP) po Seimo rinkimų tikisi dalyvauti centro-kairės valdančiosios koalicijos sudaryme.

„Socialdarbiečiai“ taip pat sako nesureikšminantys koalicijos partnerių valstiečių sprendimo nutraukti susitarimą dėl bendrų kandidatų kėlimo ir laikosi pozicijos, kad „gyvenimas ir išsidėstymas parlamente privers susitarti“.

LSDDP vadovai taip pat patvirtino remiantys dabartinio premjero Sauliaus Skvernelio kandidatūrą Pilaitės-Karoliniškių apygardoje, nors valstiečiai anksčiau paskelbė nutraukiantys susitarimą dėl bendrų kandidatų.

„Jei mus išrinks, o aš tikiu, kad mus išrinks, mes dalyvausime valdančiosios koalicijos sudaryme. Aš galvoju, kad po rinkimų išliks kairiojo centro koalicija, šita koncepcija bus tęsiama“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė LSDDP lyderis Gediminas Kirkilas.

„Socialdarbiečių“ sąrašą rinkimuose veda Pasaulio lietuvių vienmandatėje apygardoje keliamas užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, jį LSDDP įvardija ir kandidatu į premjerus.

„Būtų labai logiška, kad šešis kartus Vyriausybėj dirbęs ministras L. Linkevičius tampa premjeru. (...) Aš manau, kad mes turėsime penkiolikos narių frakciją, kuri turės didelę įtaką formuojant koaliciją“, – teigė G. Kirkilas.

Pasak „socialdarbiečių“ lyderio, spalį vyksiantys Seimo rinkimai atsakys į esminį klausimą – ar bus tęsiama „šios Vyriausybės pradėta socialinės atskirties mažinimo politika“.

„Savo programoje mes taikomės į pagrindinius socialinio-ekonominio gyvenimo aspektus, kurie mažina socialinę atskirtį, daugiausia Lietuvoje socialinę atskirtį sumažino vaiko pinigai ir siūloma pasiekti ribą, bent 150 eurų, ir šalia yra nišiniai aspektai kaip pradinukų maitinimas nemokamas“, – sakė G. Kirkilas.

Anot jo, norint mažinti socialinę atskirtį būtinas didesnis bendrojo vidaus produkto (BVP) perskirstymas, bet tai daryti reikia, jo žodžiais, protingai.

„Tai nereiškia, kad mes siekiame kaip nors pasunkinti sąlygas verslui, kuris turi problemų dėl koronaviruso pandemijos, bet reikia perskirstyti 35 proc. nuo BVP“, – tvirtino G. Kirkilas.

„Socialdarbiečių“ sąrašą vedantis L. Linkevičius pabrėžė, kad keičiantis valdžiai reikia išgryninti tendencijas, kurios turi būti tęsiamos, ir teigė nematantis argumentų, kuriais būtų galima oponuoti Vyriausybės vykdytai programai.

„Ekonominė sveikata yra nebloga, pirmą kartą imigrantų skaičius didesnis nei emigrantų, šiek tiek didėja gimstamumas, išaugo darbo užmokestis ir pensija, kitaip sakant, Vyriausybė vykdė kairiąją programą ir tai faktas, tam oponuoti reikėtų (surasti) kažkokių faktų“, – kalbėjo L. Linkevičius.

„Socialdarbiečių“ vadovas G. Kirkilas patvirtino, kad, kaip ir skelbta anksčiau, partija rems valstiečių keliamo S. Skvernelio kandidatūrą, nekels oponento Antanui Vinkui.

Apie valstiečių sprendimą nutraukti susitarimą po balsavimo dėl alkoholio paplūdimiuose G. Kirkilas teigė, kad koalicijoje „ginčai vyko visą laiką“ ir nereikėtų jų sureikšminti.

LSDDP sąraše po L. Linkevičiaus įrašytas partijos pirmininkas G. Kirkilas, jo pavaduotojas Juozas Bernatonis, buvęs europarlamentaras Zigmantas Balčytis, frakcijos seniūno pavaduotojas Vytautas Kamblevičius, Seimo narė Irena Šiaulienė, ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius, žemės ūkio ministras Andrius Palionis, buvęs Seimo narys Kęstutis Daukšys, buvęs Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus.

Antrajame dešimtuke: buvęs Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas Dainoras Bradauskas, buvęs parlamentaras, verslininkas Andrius Šedžius, buvęs Seimo narys Algimantas Matulevičius, Jurbarko savivaldybės tarybos narė Inga Molevaitė, buvęs Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis, buvęs Kūno kultūros ir sporto departamento direktoriaus pavaduotojas Ritas Vaiginas, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Valdas Tutkus, buvęs Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, buvęs Seimo narys Petras Narkevičius ir buvęs parlamentaras Antanas Valys. 

Taip pat sąraše yra žemės ūkio viceministras Evaldas Gustas, parlamentarė Ona Valiukevičiūtė, švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Kornelija Tiesnesytė, užsienio reikalų viceministras Neris Germanas.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 21 13:45
Spausdinti