Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KORONAVIRUSAS
Koronavirusas iš siuvyklos Nemenčinėje persimetė ir į senelių globos namus
BNS
Fotobankas

Koronavirusą nustačius Vilniaus rajono globos ir slaugos namų „Senevita“ darbuotojui, artimiausiu metu ketinama tirti įstaigos darbuotojus ir globotinius.

„Norime, kad šios įstaigos darbuotojai ir globotiniai būtų ištestuoti operatyviai, nes yra sergantis darbuotojas“, – BNS pirmadienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Jos teigimu, situacija pirmadienį aptarta su įstaigos vadovu ir beliko tik sutarti technines testavimo detales. „Vadovas jau kalbėjo su steigėju – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, preliminariai viskas sutarta, rytoj sutarsime tik techninius dalykus“, – teigė specialistė.

Ji taip pat pridūrė įstaigoje yra šiek tiek virš 200 globotinių, įstaigoje dirba apie 150 žmonių. Juos norima patikrinti operatyviai, kadangi dauguma ten esančių žmonių yra vyresnio amžiaus. „Ten globojami senukai. Į tokias vietas patekęs virusas iš jų nebeišeina ir tokie dalykai dažnai pakeičia visą šalies statistiką, kam tai – statistika, o kam tai – tragedijos“, – sakė R. Lingienė.

Išplito iš siuvimo įmonės

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, koronavirusu užsikrėtęs „Senevitos“ darbuotojas yra Nemenčinėje esančios siuvimo įmonės „Vilnika“ darbuotojos, kuriai taip pat nustatytas koronavirusas, giminaitis.

R. Lingienės teigimu, svarbiausia, kad visi kontakte su sergančia darbuotoja buvę siuvimo įmonės darbuotojai laikytųsi saviizoliacijos. „Svarbu, kad visi siuvimo įmonės darbuotojai laikytųsi saviizoliacijos, nes gaunam žinučių, jog ne visi to laikosi, šiuo metu atradom apie 80 kontakte buvusių darbuotojų“, – tvirtino R. Lingienė.

Ji taip pat teigė, kad kontaktinių asmenų skaičius gali kisti, nes ne su visais pavyko susisiekti, be kita ko, gauta pranešimų ir apie saviizoliacijos pažeidimus – informacija apie tai perduota policijai.

R. Lingienė taip pat teigė, kad vienas sąlytį su sergančiuoju turėjęs asmuo buvo atsisakęs tirtis dėl koronaviruso. „Asmuo nesutinka išsitirti, tai kreipėmės į savivaldybės administraciją, kad asmuo priverstinai būtų ištirtas ir izoliuotas“, – pasakojo R. Lingienė.

Nerimas – dėl globos namų

Pasak R. Lingienės, šiuo metu taip pat bandoma detaliai išsiaiškinti „Vilnikos“ darbuotojų kontaktinius asmenis, kadangi kai kurie iš jų galėjo dirbti ir globos namuose ar bendrauti su ten dirbančiais asmenimis.

„Mums labai svarbu žinoti, ar dirbantieji siuvimo įmonėje neturi giminaičių ar bičiulių, ar kaimynų, kurie dirba aplink esančiose globos įstaigose“, – teigė Vilniaus departamento direktorė.

Be Vilniaus rajono globos ir slaugos namų „Senevita“ netoli yra ir Antavilių pensionatas.

„Rytoj vyksime į šias įstaigas ir konsultuosime vadovus bei žiūrėsime, ar imtasi infekcijos kontrolės priemonių. Mes žiūrime, kokių reikia priemonių, kad užkratas nepatektų tarp globos namų gyventojų“, – kalbėjo R. Lingienė.

Jos teigimu, jau išsiaiškinta 20 kontaktinių asmenų „Senevitoje“, visi jie – darbuotojai, Antavilių pensionate kol kas atvejo nenustatyta, taip pat nėra ir izoliuotų asmenų.

Lietuvoje iki šiol nustatyti 1062 koronaviruso atvejai, taip pat užfiksuotos 24 mirtys, o 101 žmogus laikomas pasveikusiu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 13 16:14
Spausdinti