Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ORAI
Jei ruduo bus šiltas, 2020-ieji gali tapti šilčiausi šalies istorijoje
BNS
Fotobankas

2020-ieji, jeigu ruduo bus šiltas, dar turi galimybę gauti šilčiausių metų titulą, kitu atveju gali bent jau patekti į penketuką, prognozuoja Vilniaus universiteto klimatologas Justinas Kilpys. 

Jo teigimu, metų temperatūros vidurkį lemia temperatūra žiemą. „Šių metų žiema buvo besniegė ir labai šilta, todėl 2020-ieji turi galimybę patekti į pačių šilčiausių metų penketuką. O jei ruduo bus labai šiltas, 2020 metai pretenduos ir į šilčiausių metų titulą“, – šeštadienį LRT radijui teigė J. Kilpys.  

Liepą temperatūra buvo apie pusę laipsnio, o kai kuriose vietovėse ir iki vieno laipsnio žemesnė už daugiametį vidurkį. Liepa buvo vėsoka, o birželis – labai karštas. Paskutinė birželio savaitė, 10 dienų, buvo karščiausia nuo matavimų pradžios, per pastaruosius 60 metų.  

Lietuva yra perteklinio drėkinimo zonoje. „Jei žiūrime į birželio mėnesį, kritulių buvo daugiau už vidurkį, o Lazdijuose buvo fiksuotas katastrofinis lietus, kai per 11 valandų iškrito daugiau nei 100 mm kritulių“, – tvirtino klimatologas. 

J. Kilpio teigimu, liepą kai kur iškrito nedaug kritulių, o birželį buvo tokių liūčių, kur trumpam buvo užtvindomi miestai ir miesteliai.

„Birželis tikrai buvo išskirtinis ir birželio mėnesį Šakių rajone fiksuotas viesulas, buvo parašyta jo žala. Viesulai – pakankamai retas reiškinys Lietuvoje. Lietuvoje kartais fiksuojamas vienas viesulas, kartais du, o dažniausiai nė vieno. Kadangi birželį buvo labai šilta, buvo palankios sąlygos formuotis audros debesims, perkūnijoms, škvalams, krušai“, – kalbėjo J. Kilpis. 

Pajūryje birželio mėnesį buvo fiksuotos 4–5 tropinės naktys, kai net nakties metu temperatūra nebuvo nukritusi žemiau 20 laipsnių šilumos.

Ruduo kol kas numatomas neišskirtinis, artimas vidutiniam.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 01 14:55
Spausdinti