Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


MĖNESIO GRAFIKAS
Indeksų pakerėti: kaip Lietuva atrodo svarbiausiuose verslo reitinguose?
IQ
(Pixabay nuotr.).

Vyriausybė, o ypač Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovai, gavo progą pasidžiaugti – Pasaulio banko „Doing Business 2020“ indekse Lietuva pakilo į 11 vietą. Tai aukščiausia pozicija šalies istorijoje, be to, antrus metus iš eilės aplenkta Estija ir trečius – Latvija, artimiausios kaimynės ir konkurentės dėl užsienio investuotojų dėmesio.

11 Lietuvos vieta – geriausias rezultatas Baltijos šalių istorijoje per pastaruosius 15 metų. Estijai buvo pavykę pakilti į 12 poziciją, geriausias Latvijos rezultatas – 14 vieta. „Doing Business“ indeksas vertina biurokratinę ir procedūrų naštą verslui, mokestinę aplinką, smulkiųjų akcininkų apsaugą, galimybes pradėti naują veiklą.

Šis indeksas – ne vienintelis, vertinantis verslo padėtį pasaulio valstybėse.

„Heritage Fund“ ir „The Wall Street Journal“ sudaromame Ekonomikos laisvės indekse Lietuva priskiriama laisviausių šalių kategorijai – pernai ji užėmė 19 vietą. Estija buvo septinta, Latvija – 28-a.

Labiau pasitempti Lietuvai reikėtų Pasaulio ekonomikos forumo sudaromame Tarptautiniame konkurencingumo sąraše – 2019-aisiais jame užimta 39 vieta.

Įvertinus visų indeksų vidurkį Lietuva lenkia Latviją, nesmarkiai nusileidžia Estijai, tačiau, tikėtina, artimiausiu metu aplenks ir ją.

2019 12 18 10:14
Spausdinti