Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VIEŠOJO SEKTORIAUS INOVACIJOS
A. Grünwaldas: „Viešasis sektorius turi užtikrinti visuomenės stabilumą“
IQ
Asmeninis archyvas
Inovacijų laboratorijos „GovLabAustria“ vadovas Alexanderis Grünwaldas.

„Viešasis sektorius turi užtikrinti visuomenės stabilumą“, – įsitikinęs Austrijos Federalinės valstybės tarnybos ir sporto ministerijos vyresnysis ekspertas bei viešojo sektoriaus inovacijų laboratorijos „GovLabAustria“ vadovas Alexanderis Grünwaldas

– Dėl kokių priežasčių Austrijoje buvo įtvirtintas į rezultatus orientuotas biudžeto sudarymo procesas ir kaip jis veikia?

– Biudžeto sudarymo reforma Austrijoje pradėta dėl to, kad senoji sistema buvo orientuota į sąnaudas, o ne į poveikį. Klausimus apie biudžeto sudarymą suformavome kitaip, nei buvo įprasta: užuot klausę, kas gauna didžiausią finansavimą, dabar svarstome, kokių rezultatų mes kaip visuomenė norime pasiekti. Iki reformos buvo itin sunku kalbėti apie biudžeto valdymo paskatas, jo struktūra buvo itin nelanksti, stokota skaidrumo.

Šiuo metu, paprastai tariant, visos šalies ministerijos politinės administracijos lygiu turi apsibrėžti penkis kitų metų biudžeto tikslus, įsivardyti svarbiausius prioritetus. Visi turi turėti aiškius ir pamatuojamus kriterijus. Vėliau šie tikslai paskirstomi administracijai, numatomos juos įgyvendinti padedančios priemonės. Visa sistema veikia kaip vandens kaskados.

– Kokia yra šios reformos svarba?

– Visų pirma, tai užtikrina didesnį skaidrumą ir efektyvumą. Padeda valstybės institucijoms atsiverti visuomenei ir įtraukti ją į viešąjį gyvenimą. Mes gyvename itin sudėtingu laikotarpiu ir į tokius iššūkius, kaip globalizacija, skaitmeninė transformacija, turime žiūrėti rimtai. Jų sprendimas didele dalimi priklauso nuo to, kaip visuomenei, valstybės administracijai ir vyriausybei seksis bendradarbiauti. Apsibrėždami, kokius tikslus norime pasiekti, juos aiškiai ir viešai komunikuodami, vieni kitiems suteikiame galimybę bendrauti, diskutuoti ir bendradarbiauti.

– Ar privataus sektoriaus veikimo principai gali padėti spręsti problemas viešajame sektoriuje?

– Viešasis sektorius nėra privati įmonė ir niekada nebus. Iš verslo galime pasimokyti, kaip racionalizuoti procesus, kaip valdyti administraciją ir panašių dalykų. Mūsų kaip viešojo sektoriaus tikslas yra efektyviai suteikti paslaugas, užtikrinti socialinį piliečių saugumą. Žinoma, mes dalyvaujame konkurencinėje kovoje su kitomis valstybėmis – kovojame dėl to, kad pas mus būtų inovatyviausios įmonės, šviesiausi protai. Tačiau tai negali nusverti tikslo užtikrinti, kad verslo, visuomenės, mažumų balsas būtų išgirstas, kad turėtume socialinį sutarimą, saugią ir demokratinę valstybę. Mes privalome garantuoti stabilumą ir kad nė vienas nebūtų paliktas už durų.

2019 12 30 12:58
Spausdinti