Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


LUKAS SAVICKAS
4 faktai, kurie yra žinomi apie R. Karbauskio giriamą kandidatą į ministrus
Margarita Vorobjovaitė
Asmeninis archyvas
Lukas Savickas.

Virginijui Sinkevičiui tapus jauniausiu eurokomisaru ES istorijoje, atsilaisvino jo vieta Ekonomikos ir inovacijos ministerijoje. Valdantieji atskleidė, kad į ministro postą svarsto teikti Luko Savicko kandidatūrą.

Išsamų potencialaus Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovo gyvenimo aprašymą komentuoja šalies politologai ir ekonomistai.

Išsilavinimas užsienyje – privalumas ar trūkumas?

L. Savickas yra įgijęs Europos viešųjų reikalų magistro laipsnį Mastrichto universitete Olandijoje, prieš tai Jungtinės Karalystės Jorko universitete įgijo politikos ir tarptautinių santykių bakalauro laipsnį. Jorko universitete L. Savickas apsigynė bakalauro darbą tema apie mažas ES valstybes nares Europos Sąjungos Taryboje, taip pat tarp jo akademinių pasiekimų minimi „Interviu pagrįsti tyrimai apie Lietuvos įtakos mechanizmus Europos Sąjungos Taryboje“.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Algis Krupavičius nėra visiškai tikras, kad įgyto išsilavinimo ir užsienyje įgytos patirties potencialiam ministrui pakaktų užimti tokį aukštą postą: „Jo išsilavinimas, kiek pamenu, nėra ekonomikos srityje, jis studijavo Anglijoje, vėliau Mastrichte, jei vertintume pagal profesinį pasirengimą, jam, matyt, šiek tiek kompetencijos trūktų“, – vertino politologas.

Profesorius pastebi, kad užsienyje įgytas išsilavinimas jauniems šalies politikams pamažu tampa savotišku tramplinu į aukščiausius postus. „Pastaruoju metu yra tokia tendencija, kad nemažai jaunų žmonių, studijavusių užsienyje, turi savotišką pirmenybę prieš tuos, kurie studijuoja Lietuvoje, ypač užimti aukščiausius postus. Buvęs ekonomikos ir inovacijų ministras V. Sinkevičius irgi studijavo užsienio universitete. Abu jie priklausė tai pačiai Lietuvoje aktyviai veikiančiai organizacijai – „Kurk Lietuvai“, – primena A. Krupavičius.

Nuo pavaldinio iki kandidato į ministrus

Po studijų į Lietuvą grįžęs L. Savickas dirbo užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ investicinės aplinkos gerinimo grupės vadovu, programos „Kurk Lietuvai“ metu įgyvendino projektus šioje agentūroje bei Vyriausybės kanceliarijoje, taip pat dirbo asociacijos „Investuotojų Forumas“ politikos ir viešųjų reikalų vadovu. L. Savickas yra vienas iš „Kurk LT alumni tinklo“ steigėjų, Pasaulio ekonomikos forumo „Global Shapers“ ir kitų visuomeninių iniciatyvų narys.

„Kurk Lietuvai“ programos metu L. Savickas buvo paskirtas į dvi rotacijas – VšĮ „Investuok Lietuvoje“ darbavosi Darbo santykių modernizavimo projekte, o Vyriausybės kanceliarijoje prisidėjo įgyvendinant Viešojo sektoriaus duomenų atvėrimo visuomenei projekto II dalį.

Šiuo metu jis dirba Sauliaus Skvernelio patarėju. 2019 m. jis su valstiečių sąrašu buvo išrinktas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu, tačiau šiai partijai nepriklauso.

Politologas A. Krupavičius pastebi, kad tiek buvęs ekonomikos ir inovacijų ministras V. Sinkevičius, tiek kandidatas į šį postą L. Savickas darbavosi „Kurk Lietuvai“ programoje. Politologas pabrėžia, kad tai nėra nauja tendencija pasaulio politikos arenoje, tačiau įžvelgia ir galimų pavojų.

„Jei pažiūrėtume, pavyzdžiui, į Didžiosios Britanijos patirtį, joje aukščiausią politikų ešaloną sudaro Oksfordo ir Kembridžo absolventai. Gal Lietuvoje irgi atsiranda kai kurios organizacijos, kurios yra daugiau įtakingos nei likusios. Iš jų jau dabar yra ne vienas ir ne du, užimantys aukščiausius politinius postus, ir gali būti, kad ateityje jų bus dar daugiau. Tokie asmeniniais ryšiais pagrįsti tinklai gali kelti ir problemų, nes jie formuoja uždarumą, mažina konkurenciją ir pan.“, – įspėja A. Krupavičius.

Politikų reakcijos

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas teigia, kad L. Savickas yra vienintelis kandidatas į ekonomikos ir inovacijų ministrus. Prezidentas praėjusią savaitę sakė, kad yra ir kitų kandidatų. Kokių – prezidentas neįvardijo.

Ramūnas Karbauskis gyrė L. Savicką ir įvardijo jį kaip stiprų kandidatą: „Ir amžiumi, ir savo patirtimi jis kažkuo panašus į buvusį ministrą V. Sinkevičių. Bendruomenė, bendravusi su V. Sinkevičiumi, matys panašų mentalitetą ir panašų požiūrį, jeigu L. Savickas bus ministru“, – tvirtino Seimo kultūros komiteto pirmininkas.

Pasak politologo, Mykolo Romerio universiteto (MRU) doc. dr. Vytauto Dumbliausko, G. Nausėdos pareiškimai apie tai, kad į ministrus yra ir kitų kandidatūrų, gali reikšti didėjančią įtampą tarp šalies vadovo ir valdančiųjų.

„Turint galvoje, kad valdantieji paskelbė savotišką karą G. Nausėdai dabar, kai jie iš tikrųjų kažkaip keistai elgiasi dėl J. Narkevičiaus, manau, kad prezidentas gali juos ilgai „pašokdinti“ – pareikalaus dar kandidatūrų, svarstys“, – svarstė politologas.

V. Dumbliausko teigimu, sąlygas atsirasti politinei įtampai nulėmė Konstitucijos spragos ir valdančiųjų nenoras laikytis ilgus metus nusistovėjusių nerašytų taisyklių. „Mūsų Konstitucijoje yra tokia spraga: jos autoriai nepagalvojo, kaip jos autoriai galėtų ministrą atstatydinti. Prezidentas neturi jokių galių. Jis tvirtina Vyriausybės sudėtį, bet neturi įrankių. Pareiškė nepasitikėjimą, bet ministras pirmininkas nesutinka, ir prezidentas nieko negali padaryti“, – aiškino politologas.

Svarbiausia užduotis – išlikti poste

Ekonomistas Žygimantas Mauricas vertindamas naujo ministro kandidatūrą pabrėžė, kad likus mažiau nei metams iki naujų rinkimų svarbiausia naujojo ministro užduotimi taps užbaigti pirmtakų jau pradėtus darbus ir išlikti poste.

„Aš manyčiau, kad visgi svarbiausias vertinimo kriterijus būtų (darbų) tęstinumas vienaip ar kitaip. Liko jau mažiau nei metai, tai kažkokioms naujoms idėjoms ar iniciatyvoms galbūt nelabai tinkamas laikas, juolab kai biudžetas yra patvirtintas. Taip pat lieka bendra Vyriausybės programa, ir ministerijos stengiasi ją įgyvendinti pagal savo kompetencijas, tad nemanau, kad vienas ministras gali kažką kardinaliai pakeisti, ypač likus tokiam trumpam laikotarpiui“, – vertino ekonomistas.

„Manyčiau, kad svarbiausias ministro uždavinys būtų atnešti stabilumą ir bent jau stengtis, kad nebūtų dar vieno ministro pasikeitimo, ypač iki šių metų pabaigos“, – pridūrė Ž. Mauricas.

Jau švenčia pergalę?

L. Savickas savo Feisbuko paskyroje dėkoja premjerui už išreikštą pasitikėjimą, ir atrodo, kad savo pergale yra užtikrintas.

„Dėkoju Ministrui Pirmininkui už galimybę daugiau nei trejus metus darbuotis jo patarėjų komandoje ir kartu įgyvendinti tuos pokyčius, kurių tikrai reikia Lietuvai“, – rašo S. Skvernelio padėjėjas.

Jis taip pat kalbėjo apie iššūkius, kurie laukia ministro poste: „Labai vertinu Ministro Pirmininko išreikštą pasitikėjimą siūlant tęsti pokyčius ekonomikos ir inovacijų srityje ministro pozicijoje. Tai – nelengvas iššūkis, užduotys labai konkrečios ir labai aiškus terminas, per kurį turime jas įgyvendinti“, – skelbia L. Savickas.

„Lauksiu galimybės Respublikos Prezidentui pristatyti planuojamus darbus bei prioritetus. Esu pasiruošęs juos pristatyti ir koalicijos partneriams bei atsižvelgti į visus konstruktyvius siūlymus“, – priduria jaunasis politikas.

2020 01 22 10:27
Spausdinti