Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VENGRIJA
V. Orbánas rado pretekstą dar labiau padidinti savo įgaliojimus
BNS
Europos Parlamentas
Viktoras Orbánas.

Vengrijos parlamentas pirmadienį ruošiasi patvirtinti įstatymo projektą, suteiksiantį nacionalistui premjerui Viktorui Orbánui naujų plačių įgaliojimų, kurie, kaip tvirtina jis pats, būtini grumiantis su naujojo koronaviruso pandemija.

Kritikai šalyje ir užsienyje pasmerkė „kovos su koronavirusu gynybos įstatymą“, teigdami, kad šis teisės aktas suteiks V. Orbánui nereikalingą bei neribotą galią ir kad tai tėra gudrybė, skirta įtvirtinti jo kaip lyderio pozicijas, o ne sutramdyti infekcijos plitimą.

Vengrų vyriausybė anksčiau šį mėnesį pateikė parlamentui įstatymo projektą, prašydama suteikti plačių įgaliojimų valdyti šalį dekretais, siekiant suvaldyti epidemiją esant nepaprastajai padėčiai.

Remiantis kovo 20-ąją parlamento tinklalapyje paskelbtu projektu, vykdomoji valdžia galėtų neribotam laikui pratęsti nepaprastąją padėtį ir su ja susijusius valdymo dekretais įgaliojimus, panaikinant dabartinį reikalavimą parlamentarams patvirtinti bet kokį pratęsimą.

Dokumente taip pat numatomas laisvės atėmimas iki penkerių metų asmenims, skleidžiantiems „melagingas naujienas“ apie virusą ar apie kovos su juo priemones. Kritikai nuogąstauja, kad ši nuostata neigiamai paveiks žiniasklaidos laisvę.

2010 metais į valdžią atėjęs V. Orbánas, vadinantis save „neliberaliu“ nacionalistu, neatpažįstamai pakeitė Vengrijos politinę, teisminę ir konstitucinę sistemas.

56 metų politikas dažnai stoja į ginčus su Europos institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir žmogaus teisių aktyvistais, o Briuselis bylinėjasi su Budapeštu dėl Europos Sąjungos vertybių pažeidinėjimo. Vengrų vyriausybė kategoriškai atmeta tokius kaltinimus.

V. Orbánas nesureikšmina kritikos kontroversiškam įstatymo projektui, ragindamas „Europos dejuotojus“ leisti Vengrijai apsisaugoti nuo COVID-19.

Jam pavaldi teisingumo ministrė Judit Varga penktadienį bendraudama su žurnalistais pareiškė, jog kritikai „kovoja su išgalvotais demonais ir nežvelgia realybei į akis“.

Praėjusią savaitę opoziciniai parlamentarai neleido vyriausybei skubos tvarka prastumti teisės aktą parlamente.

Tačiau beveik neabejotina, kad iniciatyva taps įstatymu per vėliau pirmadienį vyksiantį įstatymų leidėjų posėdį, nes V. Orbáno vadovaujama „Fidesz“ partija turi dviejų trečdalių balsų daugumą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 30 09:12
Spausdinti