Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RINKIMAI
V. Babarikos valdyto banko veiksmus baltarusiai laiko grėsme, Kremlius neketina kištis
BNS

Ketvirtadienį Minske buvo sulaikytas pagrindiniu Aliaksandro Lukašenkos varžovu rugpjūtį numatytuose šalies prezidento laikomas Viktoras Babarika, iki praėjusio mėnesio daug metų vadovavęs „Belgazprombank“.

Kaltinamųjų veiksmai kėlė grėsmę Baltarusijos nacionaliniam saugumui, pareiškė Baltarusijos generalinis prokuroras Aleksandras Koniukas.

Pasak jo, dėl šios priežasties papildomai iškelta baudžiamoji byla dėl nusikalstamo susivienijimo sukūrimo.

„Remdamasi tyrimo rezultatais, atsižvelgdama į surinktus įrodymus Generalinė prokuratūra priėjo vienareikšmiškos išvados, kad pagal bylą kaltinamų asmenų veiksmus būtina kvalifikuoti kaip padarytus nusikalstamame susivienijime“, – sakė A. Koniukas.

„Atsižvelgiant į tai, kad nusikalstamos veikos buvo vykdomos sistemingai, ilgą laiką, naudojant tarptautines neteisėtas schemas, jos sukėlė realią grėsmę mūsų šalies nacionalinio saugumo interesams tiek finansinėje, tiek ir kitose srityse. Todėl tolesnis baudžiamosios bylos tyrimas buvo perduotas Baltarusijos valstybės saugumui“, – pridūrė jis.

Valstybės kontrolės komiteto vadovas Ivanas Tertelis skelbė, jog V. Babarika sulaikytas, „nes buvo neteisėtos veiklos organizatorius bei vadovas, bandė paveikti liudytojų parodymus, paslėpti anksčiau padarytų nusikaltimų pėdsakus“.

Baudžiamoji byla, kurią tiriant praėjusią savaitę buvo atliktos „Belgazprombank“ būstinėje, iškelta dėl įtariamo mokesčių vengimo bei neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo.

Baltarusijos nacionalinis bankas sekmadienį įvedė „Belgazprombank“ laikinąjį išorinį valdymą. Šio komercinio banko akcijas kontroliuojantis Rusijos dujų gigantas „Gazprom“ tokį žingsnį pavadino tarptautinės teisės „šiurkščiu pažeidimu“. „Gazprom“ kartu su jo kontroliuojamu „Gazprombank“ valdo beveik visas „Belgazprombank“ akcijas.

Vis dėlto Maskva neketina kištis į šią situaciją, nes tai yra Baltarusijos vidaus reikalas, pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai.

„Mes tai laikome Baltarusijos vidaus reikalu ir šiuo atveju neketiname kažkaip kištis į juos“, – žiniasklaidai sakė Dmitrijus Peskovas.

„Kalbant apie pačius (Baltarusijos prezidento – red.) rinkimus, juose dalyvaus stebėtojai, taigi visi vertinimai bus atliekami pasibaigus (šiems rinkimams)", – teigė jis.

V. Putino atstovas, komentuodamas pranešimus, kad V. Babarika gali būti „Kremliaus kandidatas“, pabrėžė: „Kremlius neturi kandidatų rinkimams Baltarusijoje“.

Komentuodamas Baltarusijos valstybės kontrolės komiteto pareiškimą dėl galimo „Gazprom“ dalyvavimo neteisėtoje „Belgazprombank“ veikloje, D. Peskovas sakė, kad savo „ekonominių gigantų interesus Rusijos valstybė visada gina“, o „panašūs kaltinimai negali būti žodiniai, o turi būti pagrįsti argumentais“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 19 13:25
Spausdinti