Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


BALTARUSIJOS RINKIMAI
V. Babarika: Baltarusijos pasirinkimai – ekonomikos griūtis arba valstybingumo praradimas
BNS
Scanpix
Viktoras Babarika.

Baltarusijos ekonomiką būtina skubiai reanimuoti, kitaip šalyje arba kils riaušės dėl nepritekliaus, arba šalis praras valstybingumą, interviu portalui forbes.ru pareiškė iššūkį ilgamečiam Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai rugpjūtį numatytuose rinkimuose ketinantis mesti Viktoras Babarika.

„Baltarusija yra ekonomiškai nesavarankiška valstybė. Mums reikia 3–5 mlrd. JAV dolerių vertės subsidijų kasmet. Jei anksčiau Minskas tokias lėšas sukaupdavo gaudamas pigios naftos ir dujų, sulaukdamas lengvatų ar lengvatinių paskolų, dabar atostogos baigėsi – mums ant stalo padėtas integracijos (su Rusija – red.) projektas ir pasakyta: likusios dotacijos – tik po integracijos“, – sakė A. Babarika.

„Dabar nėra jokio pasirinkimo: arba riaušės dėl nepritekliaus ir ekonomikos griūtis, arba dotacijos mainais už valstybingumo praradimą. Mūsų ekonominis bejėgiškumas sukėlė grėsmę prarasti suverenitetą“, – pabrėžė jis.

„Jei mes ir toliau išlaidausime kaip dabar ir uždirbsime kiek uždirbame, išteklių nepakaks net ir iki 2023 metų. Negalime sau leisti už 500 mln. dolerių rengti „Europos žaidynių“, kurios visuomenėje jau įgavo „Bado žaidynių“ pavadinimą. Išlaidas privalu planuoti protingiau, norint sustabdyti nuosmukį“, – sakė buvęs bankininkas, vadovavęs Rusijos dujų milžino „Gazprom“ antrinei įmonei.

Jau šeštos Baltarusijos prezidento kadencijos siekiantis A. Lukašenka kaltino V. Babariką finansinėmis aferomis ir užsiminė, kad jį finansuoja Maskva, norinti „privatizuoti“ Baltarusiją.

Praėjusią savaitę vyko kratos su V. Babarika susijusiose bendrovėse, jo vadovauto „Belgazprombank“ būstinėje, tiriant baudžiamąją bylą dėl mokesčių vengimo ir neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo. Buvo sulaikyta mažiausiai 12 žmonių, tačiau įtarimai galimam A. Lukašenkos pagrindiniam varžovui rinkimuose nebuvo oficialiai pareikšti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 17 15:14
Spausdinti