Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV PROTESTAI
Trumpas prieš Trumpą: prezidento patarimai dėl protestų atsisuka kitu galu
IQ
Twitter

JAV prezidentas Donaldas Trumpas per savo kadenciją nebuvo labai nuoseklus, o ilgi metai rašant žinutes tviteryje suteikė daug peno jo kritikams. 

Nuo pat prisijungimo prie šio socialinio tinklo 2009 m. kovą, jis yra parašęs daugiau nei 50 tūkst. žinučių. Jos itin padažnėjo D. Trumpui tapus prezidentu, nes ši platforma tapo vienu pagrindinių jo kanalų su pasauliu.

Pastaruoju metu internete plinta ankstesnės D. Trumpo žinutės, kuriose jis patarinėja B. Obamai ir Kinijos prezidentui Xi Jinpingui kaip elgtis su protestų metu.

Daugelis jų atrodo gana ironiškai būtent dabar, kai JAV prezidentas pats turi reaguoti į didžiausią protestų bangą nuo septintojo dešimtmečio. Neramumai plinta po visą šalį, pats D. Trumpas ketina jiems malšinti pasiųsti kariuomenę, o oponentai jį kaltina naudojant jėgą prieš savo tėvynainius.

Visgi dar tuomet, kai D. Trumpas nebuvo net kandidatas į prezidentus, viskas atrodė kur kas paprasčiau. 2014 m. rugpjūtį protestų banga kilo reaguojant į incidentą, kai Fergiusone, Misūrio valstijoje, policijos pareigūnas Darrenas  Wilsonas nušovė juodaodį Michealą Browną. Pats incidentas įvyko balandį, tačiau protestai ypač suaktyvėjo lapkritį, kai teismas nutarė, nepateikti kaltinimų policininkui. Tai sukėlė Fergusono riaušes. Jų metu, 2014 m. lapkričio 24 d.  D. Trumpas rašė:

„Ar galite įsivaizduoti, ką Putinas ir mūsų draugai visame pasaulyje kalba apie JAV, stebėdami riaušes Fergiusone?“

Lapkričio 25 d. savo įrašu jis taip pat pridėjo:

„Mūsų šalis yra visiškai suskaldyta ir, turint omenyje mūsų silpną valdžią Vašingtone, tokių riaušių ir plėšimų kaip Fergiusone galite tikėtis ir kitose šalies dalyse“

Dėl panašios priežasties, protestai kilo ir po metų Baltimorėje, Merilendo valstijoje. Šįsyk juos išprovokavo Freddy Gray'aus mirtis. Vyriškis buvo sulaikytas ir policijos automobiliu gabenamas į nuovadą, tačiau pakeliui patyrė kaklo ir stuburo traumas, dėl kurių vėliau numirė. Pareigūnams kaltinimai nebuvo pateikti ir tai išprovokavo didelius protestus.

2015 m. balandžio 28 D. Trumpas rašė:

„Prezidente Obama, jūs turite nuveikti didžiulį darbą. Važiuokite į Baltimorę su suvienykite abi konfliktuojančias puses. Esant tinkamam lyderiui, tai yra pasiekiame. Padarykite tai!“

Balandžio 29 d. jis taip pat pridėjo kitą įrašą jau matytu stiliumi:

„Spėlioju, ką likęs pasaulis galvoja apie Jungtines Valstijas, kol jis stebi šlykščias ir nekontroliuojamas Baltimorės riaušes“

Jis nesibodėjo pamokyti ir užsienio vadovų. 2019 rugpjūčio 16  jis patarė Kinijos prezidentui Xi Jinpingui, kaip susitvarkyti su Honkongo problema:

„Jei prezidentas Xi su protestuotojais susitiktų tiesiogiai ir asmeniškai, ateitų laiminga Honkongo problemos pabaiga. Neturiu dėl to abejonių“

Ši žinutė internautų buvo prisiminta po pirmadienį paskelbto kito D. Trumpo įrašo, giriančio pareigūnus, kurie saugojo Baltuosius Rūmus tuo metu, kai šalia jų vyko protestai.

Apskritai pastarųjų kelių mėnesių laikotarpis nepasitarnavo D. Trumpo įvaizdžiui. Koronaviruso situacija JAV yra gana grėsminga, mirė jau daugiau nei 100 tūkst. žmonių, nors kone visą pavasarį tame pačiame tviteryje prezidentas stengėsi raminti tautą dėl šio viruso negrėsmingumo.

Visgi jei koronaviruso pandemiją dar buvo galima pateisinti kaip pasaulinę, tuo pat metu įsiplieskę neramumai gali mušti D. Trumpo reitingus.

Gegužės mėnesį atliktos CNN, CBS, ABC, „Washington Post“, IPSOS/Reuters ir netgi daugiau respublikonišką pusę palaikančios „FOX news“ apklausos parodė, kad už demokratų kandidatą Joe Bideną balstuotų daugiau žmonių nei už D. Trumpą. Skirtumas svyravo nuo 4 iki 10 proc.

2020 06 03 07:00
Spausdinti