Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARINĖ GALIA
Traukiantis ekonomikai, Kinija planuoja didinti išlaidas gynybai
BNS
Pixabay
Kinijos jūrininkai.

Kinija planuoja 2020 m. išlaidas gynybai didinti 6,6 proc. – mažiausiai per pastaruosius kelerius metus, šaliai kovojant su koronaviruso pandemijos sukelta ekonomikos krize, penktadienį paskelbė vyriausybė.

Kelerius ankstesnius metus šalies gynybos biudžeto didinimo procentinė išraiška būdavo dviženklė. Šiuo metu Kinija yra daugiausiai po Jungtinių Valstijų gynybai išleidžianti valstybė (dabar gynybai Kinija skiria apie 1,9 proc., o JAV – 3,2 proc. bendrojo vidaus produkto)

Liaudies išvadavimo armija, valdančiosios Komunistų partijos karinis sparnas, yra didžiausia pasaulyje nuolatinė kariuomenė. Pastaruoju metu ji gavo lėktuvnešių, atominių povandeninių laivų ir radarais sunkiai susekamų naikintuvų, daugiausiai – pagamintų Kinijoje.

Kinija sako, kad didinamas finansavimas daugiausiai skiriamas karių tarnybos sąlygoms gerinti, bet kritikai užsienyje teigia, kad tikrosios išlaidos kariuomenei gali būti daug didesnės nei skelbiama, nes nemaža jų dalis neįtraukiama į oficialų biudžetą.

Dalis gynybos biudžeto lėšų bus skirta plėsti Kinijos karinėms jūrų pajėgoms ir moderniems orlaiviams bei kitokiai technikai įsigyti. Šie planai turi suteikti svaresnį pagrindą Pekino teritorinėms pretenzijoms Pietų Kinijos jūroje ir padėti išplėsti karinę veiklą Ramiojo vandenyno vakarinėje dalyje bei Indijos vandenyne.

Praeitais metais gynybos išlaidos buvo padidintos 7,5 proc. iki 1,2 trln. juanių (apie 163 mlrd. eurų). Vis tik nepriklausomi ekspertai mano, kad kariuomenei buvo iš viso skirta daugiau kaip 201 mlrd. eurų, įskaitant į biudžetą neįtrauktas išlaidas.

Gynybos išlaidas Kinija didina nepaisant fakto, kad antroji pagal dydį pasaulio ekonomika per pirmąjį šių metų ketvirtį susitraukė 6,8 proc. ir smarkiai padidėjo biudžeto deficitas, stingant lėšų įgyvendinti planus sukurti miestuose 9 mln. naujų darbo vietų.

Galima manyti, jog tai rodo, kokią svarbą Komunistų partija skiria kariuomenei kaip Kinijos didėjančios galios simboliui. Be to, siekiama, kad ginkluotosios pajėgos būtų pajėgios apginti pagrindinius nacionalinius interesus, kaip apibrėžia prezidento Xi Jinpingo – partijos lyderio ir ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado – iškelti aukščiausi prioritetai.

Gynybos išlaidų didinimas veikiausiai taip pat turi siųsti žinią, jog koronaviruso protrūkis nesutrikdė pastangų įgyvendinti Xi Jinpingo nustatytą tikslą paversti Kiniją savo regione pirmaujančia galia. Taip pat stengtasi pabrėžti, kad kariuomenė atliko ypač svarbų vaidmenį per koronaviruso protrūkio piką, siųsdama savo medikus ir statydama lauko ligonines. Tai buvo paminėta penktadienį paskelbtame premjero Li Keqiango pranešime per Nacionalinio Liaudies Kongreso sesiją.

„Liaudies ginkluotosios pajėgos demonstravo pavyzdingą elgesį, sparčiai reaguodamos į partijos paliepimus ir prisiimdamos didelę atsakomybę suvaldant COVID-19“, – sakė jis.

Vyriausybė stiprins ginkluotųjų pajėgų logistinius ir techninius pajėgumus, taip pat „skatins su gynyba susijusių mokslinių tyrimų ir technologijų inovatyvią plėtrą“, tuo pačiu užtikrindama, kad „vienybė tarp kariuomenės ir vyriausybės, taip pat tarp kariuomenės ir liaudies išliktų tvirta kaip uola“, pabrėžė Li Keqiangas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 22 09:48
Spausdinti