Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


SIRIJOS KONFLIKTAS
Sirija pradeda skaičiuoti 10-uosius karo metus
BNS
Scanpix
Alepas.

Siriją krečiantis brutalus konfliktas sekmadienį pradeda skaičiuoti savo 10-uosius metus, prezidento Basharo al Assado režimui stiprinant savo kontrolę karo nuniokotoje šalyje, kurios ekonomika nualinta ir kurioje dėl įtakos varžosi užsienio galybės. 

2011 metų kovo 15-ąją į gatves protestuoti išėję sirai vargu ar galėjo įsivaizduoti, kad šis jų žingsnis peraugs į daugiaplanį karą, įtraukusį sukilėlius, džihadistus ir užsienio pajėgas.

Nuo konflikto pradžios šalyje žuvo mažiausiai 384 tūkst. žmonių, iš jų – daugiau kaip 116 tūkst. civilių, šeštadienį pranešė šį karą stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Dar daugiau kaip 11 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus ir pasitraukti į užsienį arba kitas šalies vietas.

„Devyneri revoliucijos metai atspindi mūsų patirtų kančių mastą – tarp tremties, bombardavimų ir mirčių“, – sakė žmogaus teisių aktyvistė Hala Ibrahim, dabar gyvenanti Danos mieste Idlibo provincijoje.

„Palikau savo universitetą, savo namą, kuris buvo subombarduotas, – pasakojo į 4-ą dešimtį įžengusi moteris. – Praradome viską.“

Anksčiau šiauriniame Alepo mieste gyvenusi H. Ibrahim iš jo pasitraukė 2016 metų pabaigoje, kai režimas susigrąžino daugelį sukilėlių kontroliuotų teritorijų. Galiausiai moteris rado prieglobstį Idlibe.

Šis šiaurės vakarinis regionas yra paskutinė Sirijos sukilėlių tvirtovė. Šiuo metu ją atakuoja vyriausybės pajėgos.

Dėl Rusijos, Irano ir Libano sukarintos grupės „Hizbollah“ karinės pagalbos B. al Assadas susigrąžino kontrolę beveik 70 proc. šalies teritorijos.

Kaimyninė Turkija, palaikanti Idlibe veikiančias ginkluotas grupes, pasiuntė į šią provinciją savo pajėgas.

„Kolektyvinė nesėkmė“

Anksčiau šį mėnesį Sirijos šiaurės vakaruose buvo paskelbtos trapios paliaubos, o Turkijos ir Rusijos pareigūnai sekmadienį Idlibe pradėjo bendrą patruliavimą, pranešė rusų ir turkų žiniasklaida.

Vis tik pirmasis patruliavimas buvo labai trumpas ir daugiausiai simbolinis, nes jo maršrutas buvo „sutrumpintas dėl provokacijų“, nurodė Rusijos gynybos ministerija.

Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas, stebėjęs protestą prieš šį patrulį maždaug už penkių kilometrų, sakė, kad rusų ir turkų pajėgų vilkstinė taip ir nepasiekė greitkelio M4 numatyto ruožo.

Apie 200 protestuotojų buvo susirinkę kelyje ties Nairabo gyvenviete. Kai kurie degino padangas ir vertė ant važiuojamosios kelio dalies medžių šakas.

Kovo 5-ąją įsigaliojusios paliaubos kol kas apribojo Rusijos vadovaujamą karinę kampaniją Idlibe.

Anksčiau sirų pajėgos ir Rusijos karo lėktuvai šį regioną nuo gruodžio smarkiai bombardavo. Pasak SOHR, per šį puolimą žuvo beveik 500 civilių, o Jungtinės Tautos nurodė, kad dar beveik milijonas žmonių buvo priversti pasitraukti.

Tarp šių persikėlusiųjų buvo ir Siham Abs bei septyni jos vaikai, pastaruosius du mėnesius gyvenantys stovykloje netoli Bardaklio gyvenvietės, ties siena su Turkija.

Skurdžiame palapinių miestelyje S. Abs sakė, kad ji ir jos šeima norėtų išsiskalbti drabužius, bet neaišku, kur tai būtų galima padaryti.

„Man – 50 metų, bet dar niekada nesu patyrusi tokių sunkių laikų“, – skundėsi moteris.

Daugelis neradusių vietos stovyklose miegojo laukuose arba ieškojo prieglobsčio mokyklose, mečetėse bei nebaigtuose statyti pastatuose.

JT specialusis pasiuntinys Sirijai Geiras Pedersenas šeštadienį sakė, kad besitęsiantis karas yra „diplomatijos kolektyvinės nesėkmės įrodymas“.

„Sirijos žmonių kančios per šį tragišką ir baisų dešimtmetį tebėra nesuvokiamos ir neįtikimos“, – pridūrė jis.

„Griuvėsiai ir skurdas“

Sirijos konfliktas prasidėjo nuo beprecedenčių protestų prieš vyriausybę pietiniame Daraa mieste.

Protestai išplito visoje Sirijoje, bet vyriausybei ėmusis griežtai juos malšinti sukilėliai pradėjo ginkluotą kovą ir atkovojo kelias svarbias teritorijas.

Tuo pat metu sustiprėjo kai kurios džihadistų grupės, ypač „Islamo valstybė“ (IS). Pastarosios kovotojai 2014 metais užėmė didelę dalį Sirijos ir kaimyninio Irako.

Sirijoje veikia ir kitos galingosios šalys, įskaitant Jungtines Valstijas. Nors Vašingtonas pernai paskelbė išvesiantis savo pajėgas, amerikiečių karių tebėra dislokuota Sirijos šiaurės rytuose, pusiau autonominėje kurdų zonoje.

Be to, sirų, „Hizbollah“ ir iraniečių karines pozicijas iš oro reguliariai atakuoja Izraelis.

Šis karas smarkiai nuniokojo Sirijos ekonomiką ir infrastruktūrą. Jungtinės Tautos 2018 metais apskaičiavo, kad karo sugriovimai šaliai padarė beveik 400 mlrd. JAV dolerių žalą.

Daugiau kaip pusė medicinos įstaigų Sirijoje vis dar neveikia, o du penktadaliai mokyklų yra nebetinkamos naudoti, nurodė JT vaikų teisių organizacija UNICEF.

„Mūsų žinia aiški: liaukitės atakuoti mokyklas ir ligonines, – ragino UNICEF vykdomoji direktorė Henrietta Fore. – Liaukitės žudyti ir žaloti vaikus.“

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas šią savaitę per „Twitter“ rašė, kad „dešimtmetis kautynių neatnešė nieko, tik griuvėsių ir skurdo“.

„Jokio karinio sprendinio nėra. Dabar laikas suteikti diplomatijai galimybę veikti“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 15 13:57
Spausdinti