Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


GYNYBA
Šiaurės Makedonija oficialiai tapo NATO nare
BNS
Pixabay

Šiaurės Makedonija penktadienį oficialiai prisijungė prie NATO ir tapo 30-ąja Aljanso nare. Tai tapo įmanoma Skopjei išsprendus ilgai trukusį ginčą dėl pavadinimo su Atėnais.

JAV valstybės departamentas pranešė, kad Šiaurės Makedonija pateikė Vašingtonui prisijungimo prie Šiaurės Atlanto sutarties dokumentą – užbaigė paskutinį oficialų narystės proceso žingsnį. Jis žymi sėkmingą diplomatijos savaitę Šiaurės Makedonijai: keliomis dienomis anksčiau Europos Sąjungos šalių vyriausybės po kelių atidėliojimų sutarė pradėti derybas su Skopje dėl narystės Bendrijoje.

„Šiandieninis Šiaurės Makedonijos įstojimas į NATO reiškia daugelio metų Šiaurės Makedonijos vyriausybės ir žmonių pastangų įstoti į Šiaurės Atlanto aljansą kulminaciją“, – sakoma JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pareiškime.

NATO narės praėjusių metų vasarį pasirašė Šiaurės Makedonijos stojimo protokolą, o po to visi 29 nacionaliniai parlamentai ratifikavo šios Balkanų šalies narystę. Paskutinė tai padarė Ispanija.

Kelią į narystę NATO ir ES Skopjei atvėrė praėjusių metų sausį su Graikija sudarytas susitarimas pervadinti Makedoniją Šiaurės Makedonijos Respublika, taip užbaigiant vieną ilgiausiai trukusių diplomatinių ginčų pasaulyje.

„Šiaurės Makedonija dabar yra NATO šeimos dalis. Tai yra 30 valstybių ir beveik milijardo žmonių šeima. Šeima, kuri yra pagrįsta užtikrintumu, kad, kad ir kokie iššūkiai bebūtų, mes visi kartu esame stipresni ir saugesni“, – pareiškime sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Pirmadienį J. Stoltenbergas pirmininkaus NATO būstinėje Briuselyje vyksiančioje ceremonijoje, per kurią šalia kitų 29 narių vėliavų bus iškelta Šiaurės Makedonijos vėliava.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 27 19:03
Spausdinti