Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


BALKANAI
Serbijai paskelbus apie atnaujinamą karantiną kilo tūkstantiniai protestai
BNS
Scanpix
Policija saugo parlamento pastatą Belgrade.

Serbijoje antradienį kilo chaosas, kai tūkstančiai protestuotojų susirėmė su policija ir pabandė įsiveržti į parlamento pastatą Belgrade, prezidentui paskelbus, kad šioje Balkanų šalyje bus sugrąžintas karantinas dėl koronaviruso.

Kaip pranešama, per susirėmimus nukentėjo dešimtys žmonių, o daugiau kaip 20 buvo sulaikyti.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius sakė, kad epidemiologinė padėtis sostinėje Belgrade „kelia nerimą“ ir yra „kritinė“, miesto ligoninėms kone pasiekus savo galimybių ribą, o sveikatos apsaugos pareigūnams antradienį paskelbus didžiausią per parą užregistruotų mirties nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 skaičių – 13. Naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų Serbijoje užregistruota 299.

Daug kas kaltina autokratišką Serbijos lyderį ankstesnio karantino priemones panaikinus tam, kad jis galėtų po parlamento rinkimų sustiprinti savo pozicijas valdžioje. A. Vučičius tokius kaltinimus neigia.

Protesto dalyviai skandavo įvairius šūkius ir ragino vyriausybę atsistatydinti, svaidė į policiją akmenis, butelius ir kiaušinius. Įvyko protestuotojų ir policijos susirėmimų, buvo padegta policijos automobilių.

Policija panaudojo ašarines dujas, kad priverstų protestuotojus pasitraukti nuo parlamento pastato.

Trečiadienį viena teisių grupė apkaltino policiją per protestą panaudojus perteklinę jėgą. Regioninė televizija N1 parodė, kaip pareigūnai lazdomis daužė tris ant suoliuko ramiai sėdinčius vyrus.

„Turime 43 sužeistus policininkus ir turime informacijos apie 17 sužalotų demonstrantų, visuomeniniam transliuotojui RTS trečiadienį sakė Serbijos policijos vadovas Vladimiras Rebičius.

„Jėgą naudojome tik tada, kai ji būdavo panaudojama prieš mus“, – nurodė jis ir pridūrė, kad buvo sulaikyti 23 žmonės, sužeisti trys policijos žirgai.

„Kviečiu piliečius padėti mažinti įtampą. Esu tikras, kad policija adekvačiai reaguos ir neleis pasireikšti chuliganiškam elgesiui“, – sakė jis.

Premjerė Ana Brnabič iš A. Vučičiaus centro dešiniosios Serbijos pažangos partijos (SNS) pasmerkė demonstraciją kaip „žiaurią ataką prieš parlamentą“.

Tuo metu opozicinis Aljansas už Serbiją, boikotavęs birželį vykusius rinkimus, taip protestuodamas prieš augantį A. Vučičiaus autoritarizmą, paskelbė, kad trečiadienio vakarą Belgrade rengiama nauja demonstracija.

A. Vučičius anksčiau paskelbė, kad Belgrade nuo penktadienio įvedamos karantino priemonės, įskaitant draudimą burtis daugiau kaip penkių žmonių grupėms.

Per parą užregistruojamų naujų COVID-19 atvejų skaičiai Serbijoje pastarosiomis dienomis pasiekė lygį, buvusį per protrūkio šalyje įkarštį kovą ir balandį. Belgrado ligoninės perpildytos, serbų kariškiai įrengė lauko ligoninę sostinės stadione „Arena“.

Iš viso šalyje jau registruota 16,7 tūkst. užsikrėtimo ir 330 mirties atvejų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 08 12:06
Spausdinti