Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KORONAVIRUSAS MEKOJE
Saudo Arabija ruošiasi hadžo apribojimams
IQ
Scanpix
Kaabos šventykla Mekoje.

Saudo Arabija trečiadienį pradeda rengti kasmetę piligriminę hadžo kelionę, kuri dėl koronaviruso pandemijos šiais metais bus gerokai mažesnė – milijonams piligrimų iš užsienio pirmą kartą per moderniųjų laikų istoriją neleista atvykti į šalį.

Portalo „The Jakarta Post“ duomenimis, iki 10 tūkst. karalystėje gyvenančių ir pagal griežtą atranką atrinktų žmonių dalyvaus viename svarbiausių musulmonų religinių ritualų – maža dalelė, palyginti su praeitais metais atvykusiais 2,5 mln. tikinčiųjų.

Šalies valdžiai stipriai apribojus patekimą į šventąjį Mekos miestą ir įvedus griežtas karantino taisykles dėl koronaviruso plitimo, į šalį neleista atvykti ir hadžo stebėti užsienio žurnalistams.

Saudo Arabjijoje jau užfiksuota daugiau nei 260 tūkst. COVID-19 atvejų, pasaulyje šis skaičius jau peržengė 16 mln. susirgusiųjų.

Vietos valdžios teigimu, kaukes užsidėję piligrimai į Meką pradėjo plūsti dar savaitgalį ir privalėjo pereiti privalomą temperatūros patikrą ir izoliaciją.

Ritualo dalyviams įteikti specialūs religiniai rinkiniai, kuriuos sudaro sterilizuoti akmenukai ritualams, dezinfekciniai skysčiai, kaukės, maldos kilimėlis ir baltas piligrimų drabužis ihramas. Visi atvykusieji privalėjo prieš atvykdami į Meką pasitikrinti dėl koronaviruso ir turės karantinuotis po piligriminės kelionės.

„Auksinis bilietas“

Saudo Arabijos pareigūnai iš pradžių teigė į hadžą priimsiantys tik apie 1 tūkst. piligrimų, bet, vietos žiniasklaidos duomenimis, leista dalyvauti per 10 tūkst. žmonių.

Šalies hadžo ministerija iki šiol turi tvarkytis su nepatenkintų atmestų kandidatų skundais socialinėje erdvėje. Tačiau ministras Mohammadas Bentenas tvirtino, kad atrankos procesas buvo skaidrus, o prioritetu laikyti „sveikatos veiksniai“. 

Ministerija teigė, kad ne Saudo Arabijos piliečiai iš beveik 160 valstybių turėjo varžytis internetiniame atrankos konkurse. Tačiau institucija nepatikslino, kiek žmonių buvo užsiregistravę, o kai kurie nusivylę piligrimai skundėsi, kad ši valstybinė loterija buvo labai neorganizuota, ir jiems net nebuvo pateikta priežastis, kodėl jie atmesti.

„Dideli nuostoliai“

Baiminantis, kad gali susidaryti milžiniškas ligos židinys, apribotas piligrimų renginys, ekspertų teigimu, Saudo Arabijai turės milžiniškų ekonominių padarinių.

Šis finansinis smūgis šalį ištinka kartu su naftos kainų kritimu, kurį sukėlė susitraukusi karantiną paskelbusių valstybių paklausa. Tai privertė Saudo Arabiją imtis taupymo priemonių – padidinti mokesčius ir sumažinant valstybės tarnautojų algas.   

Virusas taip pat paveikė nuo piligriminių kelionių priklausomus verslus Mekoje, pradedant nuo kelionių  agentų iki kirpėjų ar suvenyrų pardavėjų.

Dar kovą Saudo Arabijos valdžia uždraudė umros piligrimystę, kurią galima atlikti bet kuriuo metų laiku.

Visos šios piligriminės kelionės valstybei atneša apie 12 mlrd. dolerių per metus ir palaiko Mekos ekonomikos gyvybę.

2020 07 29 05:30
Spausdinti