Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


DERYBOS
Rusija ir Turkija susitarė nutraukti ugnį Sirijoje
BNS
Scanpix
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas.

Turkija ir Rusija pasiekė susitarimą, kad nuo penktadienio vidurnakčio Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje bus nutraukta ugnis, po ketvirtadienį ilgai trukusių derybų Maskvoje pranešė turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

„Šiąnakt nuo 0 val. 1 min. – tai yra, nuo vidurnakčio – įsigalios paliaubos“, – R. T. Erdoganas informavo po ilgiau kaip šešias valandas trukusių derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Taip pat buvo susitarta nustatyti saugumo koridorių palei šiaurės Sirijoje esančią svarbią automagistralę M4, kur turkų ir rusų pajėgos nuo kovo 15-osios pradės bendrą patruliavimą.

Susitarimu siekiama sustabdyti įnirtingus susirėmimus Idlibe, kur Ankara ir jos remiami sukilėliai bei džihadistai kovoja su Maskvos remiamos Damasko vyriausybės pajėgomis.

Dėl šio smurto buvo priversti pasitraukti beveik milijonas civilių, taip pat žuvo dešimtys turkų karių.

„Suderinome bendrą dokumentą“, – sakė V. Putinas ir išreiškė viltį, kad tai taps „geru pagrindu užbaigti kautynes Idlibo deeskalavimo zonoje ir užbaigti civilių gyventojų kančias“.

„Tikslas – neleisti humanitarinei krizei dar pablogėti“, – aiškino R. T. Erdoganas.

 Vis tik R. T. Erdoganas pabrėžė, kad Turkija pasilieka teisę „atsakyti visa savo galia į bet kokią ataką“, surengtą Damasko vyriausybės pajėgų, net ir galiojant paliauboms.

„Režimas... yra kaltas dėl [2018 metų Sočio] sutarties iširimo“, – teigė Turkijos lyderis.

Padėtis Idlibe, paskutinėje Sirijos sukilėlių tvirtovėje per jau devynerius metus besitęsiantį pilietinį karą, tapo kritinė, kai Ankara pirmąkart pradėjo tiesioginį puolimą prieš prezidento Basharo al Assado pajėgas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 06 09:09
Spausdinti