Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VIDURIO RYTAI
Regioninės krizės įkarštyje Kataro šeichas paskyrė naują ministrą pirmininką
BNS
Scanpix
Kataro šeichas Tamimas bin Hamadas al Thani.

Vieno turtingiausių valstybių pasaulyje laikomo Kataro monarchas antradienį paskyrė naująjį ministrą pirmininką.

Valstybinė naujienų agentūra pranešė, kad veteraną režimo šalininką šeichą Abdullah bin Nasserą bin Khalifa al Thani pakeis šeichas Khalidas bin Khalifa bin Abdulazizas al Thani. 

Kol kas dar nėra žinoma, kokios priežastys lėmė premjero pakeitimą, lieka neaišku ir tai, ar nuo 2013 m. premjero pareigas ėjęs šeichas Abdullah toliau eis vidaus reikalų ministro pareigas, nors pasitraukė iš ministro pirmininko posto.

Naujasis vyriausybės vadovas anksčiau vadovavo dujų turtingą Katarą valdančio emyro šeicho Tamimo bin Hamado al Thani administracijai, rašoma vyriausybės tinklalapyje.

Remiantis naujojo premjero oficialia biografija, prieš pradėdamas dirbti emyrui Tamimui, kai šis tebebuvo sosto įpėdinis, šeichas Khalidas dirbo dujų pramonėje ir įgijo išsilavinimą Jungtinėse Valstijose.

Naujasis Kataro ministras pirmininkas turi dvylika sūnų ir tris dukras. 

Moderatoriaus vaidmenyje

Pokyčiai šalies, kurios režimas įvairių apžvalgininkų teigimu, varijuoja tarp absoliutinės ir konstitucinės monarchijos, ministro pirmininko poste įvyko Katarui regione įgijus naują vaidmenį. 

Pixabay
Kataro sostinė Doha.

Po to, kai Irane per JAV karinių pajėgų surengtą dronų ataką buvo nužudytas pagrindiniu šalies karo strategu laikomas Qassemas Soleimanis, Iranui į tai atsakius amerikiečių karinių bazių Irake ataka, Kataras paragino abi puses padėties neeskaluoti ir sėsti prie derybų stalo. 

Kataras yra artimas Jungtinėms Valstijoms. Šioje šalyje yra įsikūrusi didžiausia Vašingtono karinė bazė regione, tačiau šalis taip pat palaiko tvirtus ryšius su Teheranu, su kuriuo dalijasi didžiausiu pasaulyje dujų telkiniu.

Saudo Arabija, Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas 2017 m. nutraukė ryšius su Kataru, kaltindami Dohą ekstremizmo palaikymu ir pernelyg artimais santykiais su Iranu, nors pats Kataras šiuos kaltinimus neigia.

Kataro santykiai su šiitų dominuojamu Iranu, kuris yra laikomas pagrindiniu sunitų valdomos Saudo Arabijos konkurentu regione, yra vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių krizę tarp Kataro ir buvusių jo sąjungininkų. 

Per pastarąjį pusmetį Šeichas Abdullah du kartus apsilankė Saudo Arabijoje, dalyvavo regiono viršūnių susitikimuose. 

Šalies sostinėje Rijade praėjusių metų gruodį apsilankęs dabar jau buvęs Kataro ministras pirmininkas kartu su karaliumi Salmanu ibn Abdulazizu Al Saudu vaišinosi tradicine arabiška kava. Viešojoje erdvėje tai buvo sutikta kaip bandymas sušildyti santykius. 

Santykių tarp šių šalių gerėjimas, stebėtojų teigimu, galėtų atverti daugiau galimybių investicijoms regione. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 28 13:32
Spausdinti