Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


D. TRUMPO APKALTA
Prasidėjo D. Trumpo apkaltos teismas: prezidentas smerkia „apgaulę“, demokratai ragina neskubėti
BNS
Scanpix

JAV Senate antradienį rimtai prasideda istorinis prezidento Donaldo Trumpo apkaltos teismas, demokratams raginant nušalinti prezidentą, o respublikonams pasiryžus jį išteisinti ir, jei įmanoma – greitai.

Praėjus keturiems mėnesiams po to, kai kilo skandalas dėl prezidento galimai daryto spaudimo Ukrainai siekiant asmeninės politinės naudos, ir likus 10 mėnesių iki rinkimų, kuriuose amerikiečiai spręs, ar suteikti D. Trumpui antrą kadenciją, 100 Senato narių 13 val. (20 val. Lietuvos laiku) pradės apkaltos teismą. Procesui vadovaus Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas.

Senatoriai, kurie praėjusią savaitę buvo prisaikdinti kaip prezidento teismo prisiekusieji, spręs, ar D. Trumpas piktnaudžiavo savo įgaliojimais ir trukdė Kongresui – kaip teigiama dviejuose apkaltos straipsniuose, kuriuos praeitą mėnesį patvirtino Atstovų Rūmai.

Apkaltos straipsniuose sakoma, kad D. Trumpas bandė spausti Ukrainą kištis į JAV 2020 metų rinkimus ir padėti jam juos laimėti, o vėliau siekė sutrukdyti Kongresui atlikti tyrimą dėl jo elgesio.

Tai tik trečias kartas, kai JAV surengiamas prezidento apkaltos teismas. 1868-aisiais buvo teisiamas Andrew Johnsonas, o 1999-aisiais – Billas Clintonas.

Skandalas iš dalies kilo dėl liepos 25-ąją įvykusio telefoninio pokalbio, kai D. Trumpas spaudė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį inicijuoti tyrimą dėl buvusio JAV viceprezidento Joe Bideno, galinčio varžytis su D. Trumpu lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.

Atstovų Rūmus kontroliuojantys demokratai kaltina D. Trumpą manipuliavus Ukraina: sulaikius 400 mln. dolerių (361 mln. eurų) paramą jos karui su Rusijos remiamais separatistais ir susiejus ją bei susitikimą Baltuosiuose rūmuose su tyrimo dėl J. Bideno inicijavimu.

D. Trumpas smerkia „apgaulę“

73 metų D. Trumpo antradienį Vašingtone nėra – jis dalyvauja Pasaulio ekonomikos forume Davose Šveicarijoje. JAV prezidentas jam surengtą apkaltą vėl pavadino „apgaule“.

„Tai raganų medžioklė, kuri vyko daug metų ir, atvirai kalbant, yra gėdinga“, – sakė jis.

D. Trumpo 12 teisininkų komanda ginčija pačią jo apkaltos idėją. Du apkaltos straipsnius, dėl kurių Atstovų Rūmuose buvo balsuojama daugiausia pagal partines linijas, prezidento teisininkai pavadino „suklastoto proceso“ produktu, „konstituciškai nepakankamu“, nes kaltinimai nėra susiję su nusistovėjusių įstatymų pažeidimu.

D. Trumpo advokatai, tarp jų Kennethas Starras, kuris bandė nuversti B. Clintoną dėl jo romano su Monica Lewinsky, savo santraukoje nurodė, kad „Senatas turėtų atmesti apkaltos straipsnius ir tuojau pat išteisinti prezidentą“.

„Didžiausias košmaras“

Tačiau Atstovų Rūmų kaltintojai šeštadienio memorandume sakė, kad D. Trumpas „piktnaudžiavo savo įgaliojimais siekdamas užsienio kišimosi į mūsų rinkimus dėl savo paties asmeninės politinės naudos, tuo pakenkdamas mūsų nacionaliniam saugumui, mūsų rinkimų sąžiningumui ir mūsų demokratijai“.

Jie sakė, kad prezidento elgesys yra „yra didžiausias įkūrėjų košmaras“, turėdami omenyje JAV Konstitucijos autorius, ir pridūrė, kad D. Trumpas nusipelno būti pašalintas.

Tačiau D. Trumpas beveik neabejotinai bus išteisintas, nes respublikonai 100 vietų Senate turi 53 vietų daugumą. Kiek laiko truks prezidento teismas, kol kas neaišku.

Pirmas darbas antradienį bus nustatyti taisykles: kiek laiko bus klausoma Atstovų Rūmų kaltintojų argumentų, kiek laiko bus klausoma gynybos, kiek laiko bus skirta senatorių pateiktiems klausimams, kuriuos skaitys J. Robertsas, ir ar bus šaukiami liudytojai ir prašoma kitų įrodymų.

Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas pirmadienį vakare pasiūlė taisykles, pagal kurias abi šalys turėtų 24 valandas per dvi dienas savo argumentams pateikti.

Tai reikštų ilgus posėdžius iki vėlumos, bet teismas vis tiek būtų daug spartesnis nei per B. Clintono apkaltą 1999-aisiais. Senatas antradienį surengs debatus ir balsavimą dėl siūlomų taisyklių.

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras sakė, kad M. McConnellas skubina teismą ir apsunkina sąlygas liudininkams pakviesti ir dokumentams pristatyti.

„Dėl tokio svarbaus dalyko kaip apkalta senatoriaus McConnello rezoliucija yra ne ką mažiau nei nacionalinė gėda“, – sakoma Ch. Schumero pareiškime.

Demokratai nori, kad liudytų svarbūs D. Trumpo administracijos pareigūnai, tarp jų administracijos vadovo pareigas einantis Mickas Mulvaney (Mikas Malvanis) ir buvęs nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas. Demokratai mano, kad šie pareigūnai žino reikšmingų faktų apie D. Trumpo elgesį su Ukraina.

J. Boltonas yra sakęs, kad nori liudyti, jei gautų šaukimą. Baltieji rūmai sakė manantys, kad teismas per dvi savaites bus pasibaigęs. B. Clintono teismas truko penkias savaites.

M. McConnellas žadėjo liudytojų klausimo nesvarstyti, kol nebus pateikti argumentai ir klausimai, o turint omenyje respublikonų daugumą taip tikriausiai ir bus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 21 20:25
Spausdinti