Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PROTESTAI BULGARIJOJE
Politiniai nesutarimai Bulgarijoje sukėlė masinius protestus ir nepasitenkinimą
IQ
Scanpix
Protestai Bulgarijoje.

Bulgarijos prezidentas ir premjeras įsivėlė į tiesioginį konfliktą, kai šalies vyriausybė atsisakė atsistatydinti po policijos reidų prezidentūroje. Politinė įtampa persikėlė ir į Bulgarijos gatves.

Portalo DW duomenimis, jau kelias dienas besitęsiantys protestai visoje Bulgarijoje prasidėjo mažame miestelyje prie Juodosios jūros. Būtent ten vienos mažųjų šalies partijų „Demokratinė Bulgarija“ lyderis Hristo Ivanovas liepos 7 d. bandė įeiti į viešą paplūdimį.

Tačiau jam patekti ten neleido Nacionalinės apsaugos tarnybos (NSO) pareigūnai. Šie ten saugojo netoli esančius buvusio „Judėjimo už teises ir laisves“ (MRF) partijos vadovo Ahmedo Dogano rūmus.

H. Ivanovas teigė, kad konservatoriaus premjero Boiko Borisovo vyriausybė leido A. Doganui pasisavinti viešą paplūdimį, kuris pagal Bulgarijos konstituciją priklauso valstybei. Jis taip pat apkaltino B. Borisovą leidus A. Doganui naudotis NSO paslaugomis šalies mokesčių mokėtojų sąskaita. Pats A. Doganas šiuo metu neužima jokio politinio posto.

Prezidentas prieš premjerą

Po dviejų dienų, atsakant į H. Ivanovo kaltinimus, Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas, kuris buvo išrinktas su šiuo metu didžiausios opozicinės partijos Bulgarijos socialistų partijos (BSP) palaikymu, pats viešai sukritikavo B. Borisovo kabinetą ir teigė, kad NSO turėtų nustoti saugoti tokius asmenis kaip A. Doganas.

Tą pačią dieną ginkluoti prokurorai ir pareigūnai įsiveržė į prezidentūrą ir suėmė du prezidento administracijos darbuotojus. Pasak šalies vadovo ir H. Ivanovo, vyriausiojo prokuroro Ivano Geševo veiksmai liepiant suorganizuoti reidą parodė jo šališkumą, o viskas buvo motyvuojama politine nauda.

Politikos ekspertai, tokie kaip Naujojo Bulgarijos universiteto Sofijoje profesorius Evgenijus Dainovas apibūdino I. Geševą kaip artimą A. Dogano ir MRF aplinkos žmogų. Manoma, kad I. Geševas galbūt netiesiogiai pelnosi ir iš B. Borisovo partijos GERB. Yra labai daug požymių, kad GERB ir MRF, kuri šiuo metu laikoma opozicine partija, iš tiesų bendradarbiauja ne vienu klausimu.

Ankstesnės B. Borisovo GERB vyriausybės jau buvo įsivėlusios į ne vieną korupcijos skandalą, ir pats premjeras šiuo metu tiriamas Ispanijos prokuratūros dėl galimo dalyvavo pinigų plovimo schemoje. Opozicija įsitikinusi, kad prokuratūros inicijuoti veiksmai prieš Bulgarijos prezidentą tebuvo dūmų užsklanda, siekiant nukreipti visuomenės dėmesį nuo vyriausybės problemų.

Prezidentas R. Radevas ir H. Ivanovas pareikalavo vyriausiojo prokuroro ir vyriausybės atsistatydinimo. Tačiau premjeras B. Borisovas tai padaryti kategoriškai atsisakė ir pabrėžė, kad išliks „nepalenkiamas“ ir kad „opozicija sugriaus valstybę“.

Visuomenės nepasitenkinimas

Nors B. Borisovo vyriausybė dėl susitvarkymo su COVID-19 krize sulaukė populiarumo šuolio, šis naujausias skandalas sugebėjo suvienyti anksčiau susiskaldžiusią opoziciją. Dešimtys tūkstančių „Demokratinės Bulgarijos“, prezidento R. Radevo, BSP, aplink pramogų pasaulio atstovą Slavį Trifonovą besiburiuojančių politinių jėgų ir buvusios šalies ombudsmenės Majos Manolovos palaikytojų nuo praeitos savaitės yra išėję į gatves protestuoti prieš valdžią.

Bulgarija labai dažnai minima kaip vadovėlinis valstybės užėmimo pavyzdys. Tokie politikai kaip A. Doganas yra tikrai nekokios reputacijos žmonės – 2009 m. nutekintame vaizdo įraše politikas pareiškė, kad jis, o ne parlamentas laiko galios pusiausvyrą Bulgarijoje.

„Aš esu tas galios instrumentas, kuris dalija valstybės finansus“, – teigė politikas.

Šeštadienį B. Borisovas paskelbė, kad NSO nustos teikti apsaugos paslaugas A. Doganui. Tačiau protestai tęsėsi – sekmadienį jie jau buvo išplitę ir į Varną, Plovdivą ir kitus Bulgarijos miestus.

Kol kas protestai buvo taikūs. Tačiau jau buvo užfiksuoti pasikartojantys atvejai dėl perteklinės policijos jėgos naudojimo, o tai gali tik dar labiau sustiprinti įtampą. Menkai tikėtina, kad protestai nurims patys – jie yra plačiai visuomenėje paplitusio nepasitenkinimo ir nusivylimo išvešėjusia korupcija išraiška.

Ar B. Borisovas išgyvens?

Buvęs ugniagesys ir karatė čempionas B. Borisovas per daug metų įrodė galintis išsisukti. Jei jam pavyks išnaudoti savo įtaką ir atleisti vyriausiąjį prokurorą I. Geševą, galbūt tai gali padėti neutralizuoti politinę situaciją. Bent trumpam.

Parlamento rinkimai turėtų vykti 2021 m. Pagal dar prieš protestus atliktą visuomenės apklausą B. Borisovo GERB partija pirmauja ir surinktų apie 21,3 proc. balsų, BSP – 12 proc., MRF – 5 proc., o „Demokratinė Bulgarija“ – tik 2,4 proc.

Tačiau pagal EK prognozę dėl COVID-19 pandemijos Bulgarijos BVP 2020 m. susitrauks bent 7 proc. Taip pat bet kada gali ateiti antra pandemijos banga. Negatyvi ekonominė perspektyva vyriausybę gali dar labiau destabilizuoti ir sumažinti jau tirpstantį B. Borisovo sąjungininkų ratą.

2020 07 15 05:28
Spausdinti